La bretxa salarial al cos general de l’Administració és de 8,01 euros, el que suposa que les dones guanyen un 0,28% menys que els homes. Així si la mitjana salarial per a les dones és de 2.855,57euros, per als homes és de 2.863,58. On hi ha “molta diferència” és en els complements salarials, de manera que els homes cobren 246,78 euros més que les dones. Ho han explicat aquest matí la secretària d’Estat de Participació i Igualtat, Mariona Cadena, i el secretari d’Estat de Funció Pública, Marc Cornella, durant la presentació del pla d’igualtat del Pla d’igualtat de l’Administració general que conté com és preceptiu d’una diagnosi de la situació. En relació amb aquestes dades, Cornella ha valorat que “són xifres que ens agradaria que tendissin a zero però que es poden considerar bones en comparació amb altres països de la Unió Europea”. En aquest punt ha informat que la bretxa salarial mitjana a la UE és de 12,7%. 

Pel que fa a les motivacions que porten a aquesta diferència en el cobrament de complements, Cornella ha assenyalat que, per exemple, en el cas de les hores extres hi ha més disponibilitat en els homes que en les dones de fer-les. També ha afegit que “encara a dia d’avui els homes tenen més disponibilitat per treballar perquè malauradament les dones tenen més càrregues domèstiques o familiars”.

Tot i que els plans d’igualtat als cossos especials i educació encara s’estan treballant, Cornella ha previst que incloent-hi aquests la diferència salarial entre homes i dones estarà al voltant del 5%. 

Homes: més posicions directives
La diagnosi recollida al Pla d’ingualtat de l’Administració també revela que un 64,8% de les posicions directives les ocupen homes i en el cas dels comandaments la balança també es decanta pels homes en un 59% dels llocs de treball. Per contra, les dones ocupen majoritàriament els llocs tècnics (69,2%) i administratius (61,5%). Quant a les valoracions qualitatives, un 70% dels 437 funcionaris que han respost les enquestes consideren que homes i dones tenen les mateixes oportunitats i un 72% no creuen que el gènere influeixi en les contractacions. Ara bé, en relació als processos interns de promoció professional sí que un 41% creu que no.

Pel que fa al pla d’actuacions, se’n proposen una desena que incideixen fonalmentalment en la formació i comunicació i en la revisió de reglaments que permetin conciliar vida laboral i familiar. 

Pla de prevenció de l'assetjament, al juny
El Pla de prevenció de l’assetjament per raó de gènere estarà enllestit el més que ve, segons ha informat Cadena. Es tracta encara d’una assignatura pendent atenent a les respostes del funcionaris. I és que la meitat dels enquestats indica no estar segur de que existeixi un protocol per prevenir l’assetjament; un 92%  diu no tenir coneixement de casos d’assetjament entre funcionaris; si bé un 6% diu que sí que són coneixedors de casos entre usuaris externs i funcionaris.