La 15a Ruta de la tapa torna aquest mes de maig a Sant Julià de Lòria en una edició que comptarà amb catorze restauradors -dos més que l'any passat- i que es concentrarà en quatre dies, del 8 a l'11 de maig. Les tapes, a un preu de 4 euros, aniran novament acompanyades per una cervesa Estrella Damm, tot i que els establiments també oferiran altres begudes sense alcohol com a alternativa. La consellera de Turisme laurediana, Judith López, va destacar en la preesentació del certamen que la Ruta de la tapa "és un esdeveniment molt assentat a la parròquia que ajuda molt al sector de la restauració" i, per tant, continua sent una forta aposta de l'actual corporació.

Així doncs, entre els establiments participants hi haurà l'hotel Comabella (Natura salvatge); el bar restaurant Coto (Got de bacallà 'ajorriero'); el bar restaurant F.M. (Bomba de pop a la gallega); la pizzeria Angelo (Espectacle al teu paladar); l'snack bar restaurant La Passa (Torrada de boletus acompanyada d'encenalls de pernil ibèric i salsa de bolets); el Frankfurt Lòria (Mini Francesinha); l'snack bar Eurocenter (Pedrers de pollastre al plat); la pastisseria El Cigne, amb l'única tapa dolça (Niu de pastís de maduixa); el bar restaurant Muntanya (Dolç rodó); Fusió Crep&Burguer (Sabors); el Bare Nostrum (Caneló de cua de bou amb tulipa de mouse de foie-gras); El Racó de l'Anna ('Comecoco' d'espelta amb patés del Racó i vinagreta de fruits vermells); el bar restaurant La Caülla ('Fajita' de carn la Caülla); i l'snack bar La Valireta (Menja'm la galta).

De la mateixa manera, tal com ha avançat la cap del departament de Turisme, Canòlich Ribot, enguany tornaran a tenir lloc els espectacles de màgia de prop, una activitat valorada de manera molt satisfactòria tant per part dels restauradors com per part del públic. El primer espectacle tindrà lloc el 8 de maig i anirà càrrec del mag Fèlix Brunet, mentre que el dissabte 11 de maig hi haurà l'actuació al migdia del mag Toni Zamora i a la tarda es viurà l'il·lusionisme de Marc Ferrer per diversos establiments que formen part de la ruta.

Des de la corporació laurediana també s'ha posat en relleu que en aquesta edició es compta amb més d'un centenar de col·laboradors, tant del país com de fora del Principat, que oferiran fins a 125 lots de premis per als participants. Així doncs, hi haurà premis diversos que van des de viatges a Port Aventura, fins entrades per a museus, al pont tibetà de Canillo o al Cirque du Soleil. Per poder optar-ne a algun d'ells, els participants de la Ruta de la tapa només s'hauran d'inscriure a la web de l'esdeveniment (rutadelatapasjl.com) i fer una valoració de les tapes que han tastat.

Pel que fa al jurat, aquest any tornarà a estar format pel xef del restaurant Can Manel, Carles Flinch, qui és un habitual des de la primera edició; la cuinera especialitzada en dietoteràpia naturista, Lucia Abreu; i la cuinera i antiga propietària i gerent del restaurant La Valireta, Carmen Toledo. En total hi haurà cinc premis econòmics per als restauradors: un de 500 euros, un altre de 400 euros, i altres tres de 300 euros. El lliurament de premis tindrà lloc a la sala Sergi Mas el 29 de maig a les 17 hores.

De manera paral·lela, el comú també ha organitzat un concurs a través de les xarxes socials amb diferents preguntes sobre la Ruta de la tapa on es podran arribar a guanyar fins a dues tapes gratuïtes. Malgrat que enguany l'esdeveniment se celebra en quatre dies, des de la corporació es té la previsió d'arribar a vendre al voltant de 4.000 tapes, una xifra per sobre de la registrada durant les primeres edicions, quan no se superava el límit de les 3.000.