Els estudiants de tercer del bàtxelor en Informàtica de la Universitat d’Andorra (UdA) estan en peu de guerra pel vot dels seus representats al consell universitari en favor de Juli Minoves. Una elecció que va tenir lloc dilluns passat. Per això volen portar a terme diverses accions per fer sentir “la veu real dels estudiants”. Abans, però, volen saber si compten amb el suport de companys d’altres batxèlors. D’aquí que ahir el delegat del bàtxelor en Informàtica enviés una missiva als delegats de les classes dels diferents bàtxelors per saber què en pensen i què estarien disposats a fer. 

Segons explica aquest delegat en el comunicat, ha rebut diverses queixes dels estudiants d’Informàtica per “la polèmica que s’està encenent a causa de l’elecció del nou rector”. I és que hi ha diversos alumnes que estan en desacord per les accions i decisions preses pels representants dels estudiants.

I quin és l’origen i el fons de la polèmica? Doncs que durant l’elecció del candidat a rector hi va haver un empat entre Juli Minoves i Josep Fortó. Així les coses, i per decidir el desempat, es va responsabilitzar de fer-ho als representants dels estudiants, que van decidir votar a Minoves. És per aquest motiu que exposen el seu desacord amb aquesta decisió, ja que es va realitzar una consulta als estudiants per decidir el vot dels seus representants i el resultat va ser de 36 vots a favor de Josep Fortó i 6 per a Minoves.

Segons els representants dels estudiants al consell universitari, “aquesta decisió s’ha fet en pro dels interessos dels estudiants avaluant currículums i pla d’accions dels candidats”. Ara bé, el delegat del bàtxelor en Informàtica constata que en la primera fase del procés d’elecció sí que es va fer cas de “l’opinió popular” i es va votar la candidata Alexandra Monné. Cosa que no van fer per decidir el desempat, ja que encara que la majoria es va decantar per Fortó van votar a Minoves optant així “per seguir els seus propis ideals, amb una decisió que sembla de caràcter personal”. 

El delegat del bàtxelor en Informàtica continua exposant que encara que els representants dels estudiants “es defensen dient que l’escrutini no era vinculant”, revisant els comunicats on s’exposa el procediment de la consulta als estudiants per a la votació, en cap moment es fa saber que “aquesta votació sigui no vinculant”. A més, recorda que es va expressar que el procés seria “democràtic i participatiu”, la qual cosa considera que “no s’ha acomplert finalment” amb la decisió presa. 

I ara? Quines són les demandes i propostes que volen portar a terme els estudiants del bàtxelor en Informàtica. En primer lloc, tal com s’ha dit, volen saber què opinen de tot plegat els delegats d’altres bàtxelors. En segon lloc, demanen que es faci una revaluació dels vots en les eleccions a candidat a rector “ja que no considerem lícits” els vots dels seus representants al consell universitari. Si això no és possible, proposen prendre “mesures actives” per comunicar al consell universitari que els alumnes “impugnem i som totalment contraris” a les accions dels seus representants. Unes accions que titllen de “totalment antidemocràtiques”.

El delegat del bàtxelor en Informàtica demana als delegats de classe d’altres bàtxelors que, si així ho senten, facin constar el seu suport en una carta en la qual s’exposi expressament que fan arribar la seva disconformitat amb els vots per part dels representants dels estudiants al consell universitari i que se sumen al comunicat redactat pels estudiants d’Informàtica de tercer curs.

Segons es va informar des  de l’UdA en comunicar l’elecció de Minoves, el nou rector iniciarà l’exercici de les seves funcions després de ser formalment nomenat pel Govern d’Andorra, el 23 de maig vinent.

L’aposta de PS i Concòrdia hauria estat algú de la casa
L’aposta del Partit Socialdemòcrata (PS) i de Concòrdia hauria estat triar algú de la casa com a nou rector de la Universitat d’Andorra (UdA), segons van manifestar ahir diverses fonts consultades al Bondia. En aquest sentit, des del PS es va afirmar que hi havia una clara candidata a rectora que feia possible apostar per algú de la casa, referint-se a Alexandra Monné, del bàtxelor de Ciències de l’Educació de l’UdA, tenint en compte a més que el plantejament que feia en la presentació del seu programa per als pròxims cinc anys es va qualificar de “molt bo”. De tota manera, es reconeix que els currículums de tots els candidats eren bons. També donen per descomptat que el procediment s’ha fet com calia, segons el reglament establert.

Per la seva banda, les fonts consultades de Concòrdia van anar en la mateixa línia. Així, van assenyalar que la candidata per estar al capdavant del rectorat de l’UdA hauria estat per a ells una persona coneixedora de la casa. Segons van exposar, el més coherent hauria estat escollir algú de dintre de la institució, amb bagatge i bon coneixement de la universitat. Ara bé, des de Concòrdia van reconèixer que el rector elegit, Juli Minoves, està molt preparat per entomar la responsabilitat d’estar al capdavant el centre. També van remarcar que suposen que el procés d’elecció s’ha fet bé.

En qualsevol cas, per a la formació és important que el nou rector fomenti la recerca i reforci els vincles amb els diversos àmbits que la puguin fer possible.