El cap de Govern, Xavier Espot, va avançar la setmana passada que hi havia alguna “dificultat o limitació” relacionada amb el Govern espanyol que impedia que Catalunya assimilés Andorra per permetre la mobilitat sense restriccions a partir d’avui, coincidint amb el fet que la Generalitat permet a les bombolles de convivència trencar el confinament comarcal que encara hi ha vigent. Ahir, el secretari de Salut del govern català, Marc Ramentol, va recordar que “la política de fronteres és competència de l’Estat”, indicant que en el Consell Interterritorial (format pel govern central i comunitats) celebrat la setmana passada “es va deixar clar que el perímetre de les comunitats s’havia de tancar fins al 9 d’abril”, fet que impediria l’arribada de turistes espanyols durant la Setmana Santa.

Davant d’aquesta situació, el Govern andorrà va fer els pertinents contactes a Madrid “per comprovar si això era cert o no”, va explicar ahir Espot, que va admetre que tot i que els contactes es mantenen “sembla que les versions en aquest sentit són una mica contradictòries”. Vista la situació, considera que “el que pertoca és que uns i altres es posin d’acord en aquest extrem”.

Ramentol va remarcar que “l’assimilació amb l’Alt Urgell es manté” i que per tant, les persones residents en aquests dos territoris “tenen assegurada la mobilitat. En aquest sentit va explicar que “el motiu de l’assimilació, i així ho defensa Andorra i la gent de l’Alt Urgell, és que els vincles familiars, territorials i culturals són tan estrets que la frontera és gairebé quelcom artificial”. No obstant això, també va apuntar que si una persona que viu, per exemple, a Sabadell tampoc pot anar a Sòria pel confinament perimetral de les comunitats pactat, “per què hem de fer un tracte diferent en aquest cas? Creiem que això no hagués estat just.

Amb tot, el cap de Govern va deixar clar que “ens esforçarem perquè al final tot plegat acabi fructificant positivament per Andorra”, ja que considera que més enllà de les qüestions burocràtiques o de discussió competencial, “tots plegats el que hauríem de tenir present és que al final aquestes decisions, en un sentit o altre, acaben tenint un impacte molt significatiu en l’economia de la nostra societat. Per últim va recordar que al Principat hi viuen 20.000 espanyols i cada dia hi ha 2.000 fronterers de l’Alt Urgell que venen a treballar i “nosaltres hem destinat molts recursos humans i materials per ajudar els nostres veïns”.