Les actuacions globals del cos de bombers van baixar un 12,5% el 2020 "en bona part per la pandèmia", de manera que si al 2019 se'n van realitzar 7.570, l'any passat en van ser 6.623. Aquest nombre d'intervencions té també en compte les referides a les activitats formatives, per exemple, que fan els efectius. Ara bé, traient aquestes, les actuacions operatives van ser 5.344, un 9,5 menys que al 2019. Així ho ha informat el director adjunt dels bombers, Jordi Farré, en una compareixença de premsa amb motiu de la celebració del patró del cos, Sant Joan de Déu.

Segons Farré, la pandèmia ha provocat aquesta baixada de l'activitat, donat el confinament i la disminució en l'entrada de visitants. Tot i així, ha destacat que el nombre d'actuacions s'ha mantingut elevat precisament "tenint en compte que no hi ha hagut turistes". Com a dades rellevants, Farré ha fet notar que les intervencions per incendis han caigut un 13,9%, tot i recordar que l'any passat hi va haver un dels meus greus en la història del país, el de l'avinguda Carlemany en el qual van perdre la vida tres persones.

Els rescats de muntanya van ser 136, només un menys que al 2019 quan en van ser 137. El motiu, segons el director adjunt dels bombers, és que quan es va produir el relaxament de les mesures hi va haver més ciutadants que van sortir a la muntanya, molts dels quals persones que no ho acostumaven a fer. 

Per parròquies, el major nombre d'intervencions es van donar a Andorra la Vella. Ara bé, la dada que més va subratllar Farré és que per primera vegada les actuacions van caure a Encamp i si en altres ocasions s'havia arribat a les 1.200 o 1.400, l'any passat n'hi va haver 877. La causa directa, va assegurar Farré, "és que hi hagut menys turistes al Pas de la Casa".

Actualment, el cos està integrat per 136 professionals, 120 dels quals adscrits al cos de bombers i la resta de la plantilla fa tasques d'atenció i administratives. Farré considera que ara per ara "no és el moment d'incrementar el cos". Les cinc incorporacions aprovades ahir pel Govern serviran per cobrir jubilacions, ha recordat. 

Trucades a emergències

El director adjunt del cos de bombers va explicar que les trucades als números d'emergències han crescut al 2020. Se n'han produït 27.300, 1.400 més que al 2019. Aquest increment té a veure amb "la implicació del cos quan van començar els 'stop lab', ha assenyalat Farré, i això va fer que molta gent s'adrecés a ells a l'hora de demanar informació o una cita. També ha informat que les trucades al 112 han pujat un 8%, mentre que han caigut un 8,5% al 118, el que vol dir que "la població andorrana està cada vegada més familiaritzada amb el telèfon d'emergències europeu", ha conclòs.