La missió era clara: evitar que l’antiga escola de la Bastida d’Hortons s’esfondrés i, amb ella, desapareguessin tantes memòries. Després de les obres executades, amb una subvenció de 96.119 euros atorgada per la Diputació de Lleida, la part més peremptòria del projecte està enllestida i l’edifici s’ha consolidat i condicionat. Ara queda pendent la segona part: decidir-ne l’ús. L’afer sortia a la palestra en l’últim ple de l’Ajuntament d’Alàs i Cerc, on els regidors de l’oposició socialista presentaven una llarga bateria de precs, entre els quals despuntava la pregunta sobre el destí de l’edifici, d’una banda, així com la demanda de retirar, al més aviat possible, runes i materials d’obra que han deixat rere seu els treballs. 

“S’ha fet una rehabilitació molt maca, molt ben feta”, reconeixia des del grup del PSC Jordi Nadal, tot i que, puntualitzava, “un cop aplicada la subvenció, sembla ja que el grup de govern no s’ocupa de res més. Tenim els pupitres guardats a l’església, que caurà tota amb allò a dins, l’antic material escolar amuntegat de qualsevol manera” i sense ús. Es podria, proposa, utilitzar tot plegat per crear un petit museu, “ben maco, com el que van fer a Esterri d’Àneu, però la senyora alcaldessa va dir que no, que no”, es plany. 

Des de l’equip de govern, Ramon Ribera, tinent d’alcalde, respon que per descomptat que s’està pensant a donar-li un ús. “Primer hem d’enllestir la neteja, posar-ho tot en condicions, i després començarem a organitzar què s’hi ha de fer”, un destí que, insisteix, “sempre serà per al bé del poble”. La idea que sembla tenir més números, a falta de decisió final, seria allotjar-hi un local social, mentre que la idea del museu, adverteix Ribera, de moment la deixen en un segon terme. 
Menys clar, o més llunyà, sembla a hores d’ara el futur de Santa Maria de les Peces. Sobre la minúscula església romànica, força deteriorada, des de l’Ajuntament es limiten a assegurar que s’executaran les obres a la teulada, per a les quals ja compten amb els diners. També s’han demanat subvencions per intervenir a l’interior i de moment resten pendents. 

Un altre dels assumptes que es van abordar al ple, a petició dels regidors socialistes, és la necessitat de buscar un emplaçament per a una àrea d’aparcament tant a Cerc com a Torres d’Alàs. 

Moció
No va ser ben bé rebutjada, atès que l’equip de govern encapçalat per Carme Ribó es va abstenir, així que d’alguna manera va quedar sobre la taula la moció presentada en l’últim ple per endegar un nou pla d’urbanisme. L’objectiu, segons el text de la proposta, és “sortir de la situació de bloqueig actual, aprofitant el marc favorable que oferirà la nova Llei de Muntanya per avançar en polítiques de repoblament”. El segon punt de la moció es referia a la necessitat de posar en marxa una nova planificació “que contempli un desenvolupament i creixement raonable dels pobles, sempre emmarcat en el respecte al territori i amb la voluntat de no caure en creixements especulatius”, però desbloquejant la situació actual. 

L’argument de l’equip de Ribó per defensar el seu posicionament va ser assegurar que és una necessitat que ja tenen present, amb tot, els seus assessors, tècnics i legals, els han aconsellat, explica Ribera, esperar que entri en vigor la nova Llei de Muntanya.

Així mateix, els socialistes van posar damunt de la taula la necessitat de trobar la manera de comptar amb un agutzil o operari, per fer tasques de manteniment de poca envergadura en els set nuclis de població del municipi. Aposten per buscar fórmules com un conveni amb el  Consell Comarcal de l’Alt Urgell  a través del programa Treball i Formació. “Es podria mirar de fer alguna cosa,  si més no, plantejar-ho”, conclouen. La resposta de l’equip de govern no és completament negativa, tot i que apunten a les dificultats que comporta.