El Consell Superior de la Justícia (CSJ) està decidit a desencallar el col·lapse que pateix la Batllia amb diverses propostes que recollirà en un estudi que “encara estem treballant però que ben aviat estarà enllestit”. Així ho ha manifestat avui el seu president, Enric Casadevall, que ha afirmat que la setmana vinent negociaran amb el Govern perquè es pugui posar en marxa al més aviat possible. Una de les propostes consisteix a contractar de manera eventual, durant un o dos anys, auxiliars jurídics i així poder desencallar les causes endarrerides. Segons Casadevall “és una figura que el Col·legi d’Advocats veu bé” i que ara el Govern haurà d’estudiar. 

Es tractaria de seguir el model francès, que darrerament ha contractat 2.000 auxiliars judicials per ajudar magistrats i fiscals “a fer avançar els dossiers” i desencallar “als llocs on hi ha més taps”. Casadevall va deixar clar que la responsabilitat i la competència en últim terme és del titular, però aquesta figura li donaria un cop de mà a l’hora de “fer recerca”. En el cas francès han anat a buscar perfils amb carrera jurídica, com ara exadvocats i exmagistrats, ha precisat.

Aquest és doncs el model que proposa el Consell Superior: contractar quatre o cinc persones per un o dos anys “per ajudar a treure els dossiers vells” que en cap cas serien funcionaris. I és que un dels grans problemes és “tot el vell” i per això proposen aquesta figura que hauria d’activar tot el que està endarrerit perquè “l’estoc és el que preocupa”. Sobretot en instrucció especialitzada, ja que els assumptes són “molt complicats”, ha especificat Casadevall. En aquest sentit, ha explicat que hi ha dossiers de Batllia especialitzada que tenen fins a 97.000 folis i n’hi ha de 40 i 50.000. A més, la situació es dificulta “perquè els temes són cada vegada més complexos” amb causes que tenen a veure amb les criptomonedes, la ciberdelinqüència o els temes financers. És per això que el batlle ha de tenir un assessorament de tècnics, ja que a més, la policia judicial no dona a l’abast. 

Per a això, però, “s’hi han de posar diners, si no no ens en sortirem”, ha emfasitzat el president del CSJ. Altrament, “anem molt a remolc, perquè  no tenim pressupost per encarregar estudis tècnics”. Ara bé, els diners han de tapar altres forats. I és que cal reforçar també el dia a dia de les diverses batllies. D’aquí l’estudi que han de presentar a l’Executiu i que preveu també la contractació de més secretaris judicials “per anar bé”. Tot plegat a través d’un crèdit extraordinari que haurà d’aprovar el Consell General en últim terme.  

Casadevall no ha concretat quin seria el pressupost, ja que han de valorar el cost d’un secretari judicial que no és el mateix que el d’un oficial o un administratiu. Igualment, han de calcular què val el mobiliari i l’equip informàtic necessari per cada nou lloc de treball. I encara s’hi haurà de sumar el cost de les obres que s’hauran de realitzar “en algunes d’aquestes mitges plantes de la Seu de la Justícia que tenim buides” per encabir-los. 

Moltes places pendents
Més enllà de la contractació d’aquests auxiliars, encara hi ha moltes places pendents: 6 de secretari judicial i 10 de fiscal. En el cas dels fiscals, és la segona ocasió en aquest any que es declara desert el concurs, ja que alguns dels aspirants es van fer enrere abans de fer les proves i els pocs que les van realitzar no les van passar. “El ministeri fiscal va molt coix”, ha reconegut Casadevall, que ha afegit que tenen “un problema”. I més ara que “fa tres setmanes que tenim el fiscal general ocupat, i això va per a llarg”. 

Pel que fa als secretaris judicials, ha valorat que si no hi ha candidats és perquè “el salari no és atractiu”. Per això proposaran millorar-lo tenint en compte, a més, que amb el Codi de procediment civil la seva responsabilitat s’amplia.

Conveni amb l’UdA
El president del CSJ ha anunciat que dilluns vinent signaran tres convenis amb la Universitat d’Andorra (UdA). A més del conveni marc, n’hi haurà dos de formació específica. Un d’ells servirà per introduir en el màster de Dret assignatures optatives en matèries de Batllia i Fiscalia; i l’altre, formarà els futurs candidats que vulguin passar les proves de secretari judicial, fiscal o batlle. Així, arribaran més preparats quan es convoquin aquestes places “per poder reactivar la Justícia i donar un servei més ràpid, eficient i complet”, ha dit. Aquest últim tindrà una durada de dos anys amb un títol no reglat que servirà per tenir punts de cara a les oposicions que convoqui la Batllia.