Tal com s’havien compromès, les organitzacions convocants de la manifestació d’aquest 1 de Maig han presentat  un esborrany d’iniciativa legislativa popular (ILP) amb l’objectiu de “garantir l’equitat en oportunitats laborals per a totes les persones, sense discriminació per raó d’edat, origen, sexe o context socioeconòmic”. I una de les primeres disposicions proposa incentivar la contractació sense demanar experiència en el sector. L’empresari obtindria “incentius desgravants pel tipus de contractació a definir” per via reglamentària. Amb aquesta mesura, i també prohibint la suspensió d’un contracte a cap treballador “amb experiència demostrable en un sector determinat si aquest és major de cinquanta anys i ha estat inscrit al Servei d’Ocupació o acaba d’obtenir el permís de residència i treball en el termini d’un mes hàbil”, s’evitaria la discriminació per qüestió d’edat.

I evidentment, com ja fan d’altres textos, es prohibeix la discriminació per raó d’origen i s’estableix la igualtat salarial per a treballs d’igual valor, independentment del gènere de qui el realitzi. Més enllà, també s’obliga les empreses a facilitar programes de formació i reciclatge professional, s’incentiva la diversitat cultural en els equips de treball i estableix que s’implementin mesures “que facilitin la conciliació de la vida laboral, familiar i personal, amb especial atenció a les necessitats de les dones”. I en aquest darrer punt es preveu que s’ofereixi la possibilitat de teletreball per com a màxim la meitat de les hores estipulades al contracte de treball quan se sigui família monoparental, es tinguin fills a càrrec menors de 12 anys o es tingui alguna altra persona a càrrec, i si la tipologia de feina no permet el teletreball, l’assalariat “ha d’optar, mitjançant negociació amb l’empresari, una adequació del seu horari laboral que permeti la conciliació familiar”.

A part de l’àmbit laboral, la proposta preveu la regulació d’altres qüestions, ja que s’entén que formen part de l’equitat de manera “indivisible” l’habitatge, salaris i pensions i la igualtat d’oportunitats sense cap tipus de discriminació. En aquest sentit, el text dicta “l’acabament de la precarietat laboral” i estableix “la retroactivitat en tots els sectors laborals, personals i vitals en els quals s’han vist vulnerats els drets laborals de les persones”, i aquí s’inclou la revisió de les pensions de solidaritat dels jubilats i que les pensions de viudetat siguin vitalícies.
En paral·lel, també es regula “l’erradicació de qualsevol tipus de violència”, i especialment la vicària, aquella que fa servir els fills per infligir dolor a les dones, i l’avortament en els tres supòsits mínims.

Obert a la participació
El text és un esborrany força embrionari i la voluntat és que tothom que ho vulgui faci les aportacions que consideri. Per això durant la tarda hi ha hagut unes bústies on es recollien suggeriments i esmenes, i també es podran fer arribar a través dels perfils que els organitzadors tenen oberts a les diferents xarxes socials.