El Govern ha fet efectius 103 ajuts al lloguer per a empreses dels sectors més afectats per les mesures de contenció de la pandèmia de SARS-CoV-2, fet que suposa el 89% de les demandes presentades. La resta estan en procés de revisió perquè els demandants no han aportat tota la informació necessària.
El decret, aprovat el mes d’octubre, suposa un ajut directe per als sectors de l’oci nocturn, les agències de viatges, els parcs infantils d’interior i els bars i cafeteries. L’import assumit pel Govern fins aquest dilluns per aquest centenar d’ajuts és de 90.804 euros.

El programa d’ajudes es divideix en tres categories segons el percentatge de l’import de lloguer o quota hipotecària que es pot cobrir. El percentatge més alt d’ajut, del 75%, va destinat als sectors tancats, és a dir, l’oci nocturn i els parc infantils d’interior. També s’hi poden acollir els bars i cafeteries que dediquin el seu negoci exclusivament a aquesta activitat, però, en aquest cas s’aplica només als dies de tancament parcial amb motiu de les mesures addicionals aprovades.

El segon percentatge, corresponent a un ajut del 50% s’adreça als comerços o negocis d’agències de viatges en dedicació exclusiva. Malgrat que és un sector que no ha de restar tancat, des de l’Executiu es considera que el seu nivell de negoci s’ha vist reduït de manera substancial des de l’inici de la crisi.

Finalment, es preveu un ajut del 25% del preu de lloguer per aquells bars i cafeteries que no es dediquen a aquest negoci de manera exclusiva. En queden exclosos els allotjaments turístics i els centres comercials que tinguin un bar o cafeteria com a activitat complementària.

Els bars volen facilitats
Precisament el sector dels bars i cafeteries té en el punt de mira aconseguir que aquests ajuts al lloguer es puguin fer efectius d’una manera més àgil i sense penalitzacions. Aquest és un dels temes que van poder  exposar en la tan demanada reunió amb el secretari d’Estat d’Economia, Èric Bartolomé, que finalment es va fer efectiva ahir al matí durant dues hores llargues. Així ho van anunciar des de la Unió de Bars d’Andorra des de primera hora del matí. 

La impressió, després de la trobada, va ser bona, cordial. Almenys van poder explicar  en directe els seus neguits i les demandes concretes ja expressades en més d’una ocasió. Ara és qüestió d’anar parlant i veure a quins acords concrets es pot arribar. El seu portaveu, Francesc Medina, va explicar que es tracta d’un primer pas. La seva insistència continua essent la manifestada des del primer dia: aconseguir “facilitats i rapidesa” perquè les ajudes econòmiques al sector es facin efectives de la manera més pràctica possible.

Així van desgranar davant Bartolomé què volen dir quan demanen una finestra única per accedir als ajuts: “un simple enllaç a la pàgina de Govern  per al sector dels bars on apareguin totes les ajudes i no haver d’anar de web en web perquè és un caos”, va remarcar Medina. 

A més, el sector considera que ara, a diferència del març, no és just demanar als establiments que no tinguin cap deute amb l’Administració, quan resulta que molts en tenen algun provocat per la crisi de la Covid. “El Govern hi és per ajudar o per recaptar”, va manifestar Medina. En aquest sentit, va exposar  el cas de responsables de bars que han arribat a acords amb els propietaris dels locals per no cobrar els lloguers durant un temps i per tant no poden presentar un rebut de lloguer. És per això que han proposat com a solució un certificat del propietari explicant la situació. L’altra petició que van fer arribar a Bartolomé és la de la retroactivitat de les ajudes als mesos d’octubre, novembre i desembre, ja que encara que s’hagi treballat no s’ha pogut fet de la mateixa manera que abans de la pandèmia.

Medina va insistir que hi ha molts bars que estan aguantant aquestes festes i que després, quan facin la facturació del 2020, acabaran decidint si abaixen definitivament la persiana o no. Per a molts, va manifestar, “el forat s’està fent cada vegada més gran”.