“Estem al límit límit i no veiem solució”. El malestar i la decepció entre els monitors d’esquí de Pal Arinsal creix a mesura que passen els dies des de la trobada amb les cònsols de la Massana i veuen com els seus problemes segueixen sense resoldre’s. No perceben cap reacció del Comú, però sobretot, cap resposta del Govern. “Als del poble ens han deixat tirats”, lamenten. I és que un nombre elevat de professionals de l’estació continua sense ingressar ni un euro i sense seguretat social. “No s’entén com és que hi ha gent que porta tres mesos sense cobrar i sense CASS”, denuncien.

La qüestió és que hi ha monitors residents que tenen aprovats els ajuts per part del Govern des del desembre però avui per avui encara no ha rebut cap ingrés. De fet, Afers Socials els ha informat que fins a finals d’aquest mes no cobraran la prestació corresponent al desembre, gener i febrer. Per la informació que tenen, el ministeri no pot anar més de pressa perquè els serveis estan “saturadíssims”.
Els monitors, però, demanen celeritat. Remarquen que els lloguers i la resta de despeses arriben cada mes i a la gent se’ls acaben els estalvis. “No podem pagar els lloguers, com vivim fins a finals de febrer?”, es pregunten. L’altra incògnita és saber si el Govern allargarà l’ajut fins al mes de març.

Molt crítics s’expressen també en relació amb la pèrdua de la cobertura sanitària. “Estem igual que fa vint dies”, observen. Els monitors reivindiquen que, tenint en compte que se’ls va assegurar que podrien accedir a ajuts, se’ls hauria d’haver mantingut la CASS. N’hi ha que estan sense seguretat social des del desembre. Ells i els seus fills menors a càrrec. En total seran tres mesos.

Representants d’aquest col·lectiu es van reunir ahir amb EMAP. La societat els va exposar que a l’hora de prendre decisions sobre el personal sempre s’ha guiat per les indicacions del Govern. Això, a la pràctica, vol dir donar resposta al personal que va fer venir de l’estranger contractant-lo i, si cal, posant-lo en ERTO, tenint en compte que els temporers no tenen accés als ajuts del Govern. “A nosaltres ens han deixat tiradíssims”, remarquen els monitors residents, que afegeixen que entre ells hi ha professionals que tenien contractes firmats però no se’ls ha posat en ERTO i se’ls ha adreçat a les prestacions del Govern.

En la trobada, els professionals van retreure a l’estació que no els hagi tingut en compte a l’hora de demanar l’aportació econòmica de 3 milions d’euros al Comú de la Massana. “Haguessin demanat 500.000 euros més i haurien quedat bé amb la seva gent”, exposen. Deploren que el discurs que cada any els fa el camp de neu és que els monitors són els que estan en contacte amb el client, els que fan que aquest torni. Que són una peça clau, en definitiva. “Aquest any, però, quan a nosaltres ens fa falta l’empresa, on està l’empresa? Aquest any on ens ha deixat”, denuncien, al mateix temps que adverteixen que seguiran demanant opcions. “Cal que facin alguna cosa per a nosaltres, ja sigui el Govern o EMAP”, conclouen.


Trobada amb les estacions per abordar les seves demandes


L’Executiu té previst reunir-se els pròxims dies amb Ski Andorra i amb Naturlàndia per analitzar la petició d’ajudes que ha fet el sector davant l’allargament de les mesures restrictives als països veïns que impedeixen l’arribada d’esquiadors forans. Així ho va anunciar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, que va assegurar “s’han agendat reunions amb tots els sectors econòmics, també amb les estacions, per analitzar la situació” després de les darreres decisions adoptades pels països veïns que “ens tornen a situar de facto en una situació similar a la dels primers mesos de la pandèmia”. En aquest sentit, Espot, que va remarcar que “som conscients que les pròximes setmanes són complicades”, va insistir que “escoltarà les peticions del sector per mirar en la mesura del possible, i sempre que hi hagi corresponsabilitat, què es pot fer”. El cap de Govern va recordar que des de l’inici de la pandèmia l’Executiu ha fet un important “esforç econòmic i financer” per donar suport a tot el teixit econòmic del país, i especialment  a aquells més castigats per l’absència de turistes, a la vegada que el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, va remarcar que des de l’inici de la pandèmia ja “s’han destinat més de dos milions d’euros al sector de l’esquí”.

D’altra banda, i després de les queixes dels apartaments turístics, Espot va assegurar que s’abordaran les seves demandes en la reunió que es preveu portar a terme.