Els residents a Andorra podran desplaçar-se a Occitània sense necessitat de presentar una PCR negativa per raons “degudament justificades” i “d’imperiosa necessitat”, com són les urgències mèdiques, visites programades als hospitals d’aquesta regió, per al trànsit d’alumnes i estudiants o bé per a d’altres urgències familiars, segons han informat avui des del Govern i l’Ambaixada de França. Per als desplaçaments que no responguin a aquests motius, s’exigirà la presentació d’un test, a excepció dels treballadors fronterers, els transportistes i els residents que es troben en un radi de 30 quilòmetres de la frontera.

La mesura ha entrat en vigor avui, després de ser anunciada divendres pel primer ministre gal, i estipula l’obligatorietat de presentar una prova virològica negativa, amb una antiguitat màxima de 72 hores per als majors d’11 anys, per accedir al territori francès des de qualsevol país de la Unió Europea o assimilats, com és el cas del Principat. Té efecte a totes les fronteres, siguin terrestres, aèries o marítimes. 

Des del Govern s'ha posat en relleu que manté un “diàleg constant i fluid” amb l’executiu francès des que es van anunciar les noves restriccions de mobilitat en l’entrada i sortida a territori gal arran de la situació sanitària. En aquest sentit s'ha assegurat que des de la compareixença del primer ministre, Jean Castex, divendres passat, van fer les gestions pertinents per minimitzar i flexibilitzar l’afectació d’aquestes restriccions per al Principat i per als seus ciutadans. 

De fet, el Govern ha destacat que el contacte amb les autoritats franceses ha estat constant durant tota la crisi sanitària. Al mateix temps ha exposat que, tot i que en les restriccions que han entrat en vigor avui no s'ha aconseguit l’assimilació completa sol·licitada entre els dos territoris, arran del context sanitari “crític” i el fet que les mesures sanitàries adoptades al país veí són més estrictes que les andorranes, el Govern ha agrait a França que s’hagin tingut en compte les especificitats del Principat. A més, el Govern ha informat que ha sol·licitat a França que inclogui les proves TMA, la tecnologia més habitual emprada al Principat, amb les mateixes consideracions que altres tipus de proves, com són les PCR.

Des del Govern, i també des de l’Ambaixada de França, s'ha insistit que la frontera francoandorrana no està tancada. “Segueix oberta, però les noves regles de control sanitari s’hi apliquen”, destaquen. Així mateix, les autoritats franceses han remarcat que qualsevol desplaçament internacional és altament desaconsellat, ja sigui des de l’estranger cap a França o des de França cap a l’estranger.

Als portals web del Govern i de l’Ambaixada francesa es pot trobar l’enllaç al certificat d’autoresponsabilitat amb les indicacions per transitar per territori francès.

Les noves mesures anunciades pel primer ministre francès divendres han creat cert neguit al sector turístic. Els hotels han estat en espera d’indicacions del Govern, ja que la notícia va generar una allau de trucades de clients francesos. Divendres al vespre, l’Executiu va trametre un comunicat a les empreses del sector en què exposava que Andorra encara no havia rebut la notificació oficial de les mesures i l’explicació de com s’aplicarien, quina durada tindrien i com afectarien la mobilitat entre els dos estats. El Govern va afegir que estava fent les gestions per tenir el millor tracte per al país i que mantindria el sector informat.

Els comerciants encaren amb por el futur arran de les restriccions a la frontera francoandorrana
Els turistes francesos han deixat una mica de calaix aquest cap de setmana. Avui, però, el sector comercial mira amb por el futur. “Si cal una PCR per entrar a França ja ens en podem oblidar, és com si la frontera estigués tancada”, lamenta el president d’Inpub, Jean-Jacques Carrié. Explica que les botigues han perdut entre un 40% i 60% de les vendes, mentre que els establiments vinculats a l’esquí no han fet “res”. I aquest cap de setmana, tot i que hi ha hagut una alta afluència de visitants, la neu, els controls a la duana i el toc de queda han fet que els clients hagin tingut poca estona per passejar-se pel Pas de la Casa, hagin carregat de tabac i alcohol, i hagin tornat cap a casa. Si ara es perd la clientela francesa, la cosa es complica, diu Carrié. “Estem en el punt zero”, no es veu sortida a la crisi i ara els comerciants veuen amb temor l’estiu. La presidenta de Riberaygua i Travesseres, Rosa Pascuet, va celebrar que els francesos que s’han vist aquest cap de setmana “són millor que res”, però es pregunta què passarà a partir d’ara si aquest client deixa de venir. Adverteix que els hotels, que ja estan al mínim, tancaran, i que això afectarà el consum intern. De fet, exposa que les botigues que treballen amb clients del país estan “sense facturació” per la por entre la població. L’anunci de les noves restriccions a la frontera amb França ja han provocat l’anul·lació aproximadament d’un terç de les reserves per al cap de setmana en alguns hotels que pràcticament estaven plens, tenint en compte que n’hi ha que posen tan sols la meitat d’habitacions a la venda.