No gaire concorregut, amb prou feines una dotzena de dones, però en veu alta ha transcorregut l’acte per reivindicar el dret a l’avortament (“un exercici de sobirania sobre els nostres cossos”) celebrat aquest vespre davant de l’hospital de la Seu i convocat pel Comitè 8-M de l’Alt Urgell. El col·lectiu insisteix en la “victòria” que suposa que l’Hospital Comarcal del Pallars comenci a prestar el servei d’interrupció voluntària de l’embaràs farmacològic i confia que no passi gaire temps abans que la resta de centres hospitalaris pirinencs s’hi sumin. Estava previst per a l’any passat, van posar de manifest, però la pandèmia va allargar el temps d’espera. “És una porta oberta per aconseguir-ho en altres territoris”, incloent-hi l’Alt Urgell, “malgrat tenir aquí la figura del bisbe, més reticent”.    

“La nostra reivindicació és aconseguir un dret fonamental per a les dones com és accedir a l’avortament en qualsevol supòsit dels tres bàsics, però també com una decisió pròpia de les dones”, explicava la portaveu dels grups convocants a la premsa un cop llegit el manifest i conclòs el breu acte. “Ens pensem que és un dret que actualment està garantit però no és així”, va puntualitzar, especialment a les comarques pirinenques.  
    
El manifest, com insistia posteriorment la portaveu, reivindicava també que les dones que es plantegen avortar tinguin accés a una informació adient, de qualitat i sense haver de travessar llargs procediments que els suposin un patiment afegit. “Aquests tres dies que es fa esperar la dona estan encaminat a fer-la dubtar” sobre la seva decisió i posar-hi traves. “És un pas ja prou difícil com perquè encara te’l dificultin més”, ha reblat.
    
 Amb aquesta acció davant del centre que gestiona la Fundació Sant Hospital (amb un patronat format per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Bisbat) es posen en marxa els actes del Dia de la dona. Ha continuat amb una xerrada virtual, també al vespre i al voltant de la mateixa demanda, i per dilluns està prevista la manifestació, a les vuit del vespre, amb sortida des de la plaça dels Oms. A banda, activitats com ara un vermut “no mixt” a l’Ateneu de l’Alt Urgell, diumenge. També engegaran una campanya sobre els noms dels carrers, majoritàriament masculins, recorden.