Un quart de segle representant la cultura tradicional portuguesa al país. Una fita “important” aconseguida amb “molt treball i molta dedicació”. Així rememorava ahir el director artístic del Grup de Folklore Casa de Portugal, José Luís Carvalho, la tasca de l’entitat. I en aquest sentit va recordar el proverbi que diu que l’ésser humà, per assolir una vida plena, ha de muntar una família, plantar un arbre i escriure un llibre. Tres objectius que persegueix el grup i que és a punt de complir.

El primer es va fer realitat l’1 de maig del 1996, quan es va formar l’entitat. El segon ahir, amb la plantació d’un til·ler, que segons Carvalho mostra “la maduresa de l’entitat” i es va mostrar confiat que “la força de les arrels permeti mirar cap al futur”, fins i tot superant la pandèmia, que no ha amagat que posa dificultats, també en la comunitat portuguesa, ja que molts residents han hagut de marxar. L’últim objectiu s’ha de complir el 29 d’abril, quan es publiqui un llibre commemoratiu de les noces d’argent. Carvalho no va desaprofitar l’ocasió per demanar al Comú poder disposar d’un local social.

La integració de la comunitat portuguesa va ser destacada tant per la cònsol major, Conxita Marsol, com per la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva. “Plantar un arbre al pulmó urbà aporta molts simbolismes. És un arbre que arrelarà com la comunitat portuguesa, que creixerà i s’adaptarà”, va afirmar, i va recordar que justament l’acte coincidia amb el Dia mundial dels boscos. Marsol, partint de la seva visita a Viana do Castelo, va destacar l’orgull que els lusitans tenen sempre pels seus orígens, un fet vital perquè “és important saber d’on venim”. Riva va posar en relleu la “convivència” i la llarga trajectòria “enriquint la multiculturalitat i fent d’Andorra un país més plural”.

La cònsol va llançar un missatge d’esperança assegurant que “entre tots tirarem endavant”. I amb treball conjunt va acabar l’acte. Tothom qui va voler va poder posar una palada de terra per plantar el nou til·ler del Parc Central. Un arbre acompanyat de la placa commemorativa encapçalada pel mot “arrelats”, que tant de simbolisme va agafar ahir.