La capital i Sant Julià van presentar ahir la 50a Temporada de teatre conjunta. Una temporada especial amb què celebraran els 25 anys de tot plegat: vuit espectacles de “primera línia”, amb apostes còmiques com el nou muntatge del duet Faemino y Cansado, però també de més arriscades com el nou espectacle de Guillem Albà o Escape Show, la primera producció teatral basada en el fenomen dels scape room. La Temporada també inclou una obra de producció local, Sopar amb batalla, de Lapsus Teatre, i Snorkel, amb Isak Férriz a l’elenc.

El 16 de febrer s’inicia la 50a Temporada de Teatre d’Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, que, tenint en compte que se’n programen dues cada any, celebra enguany els 25 anys d’història. El programa arrenca a Sant Julià de Lòria amb la comèdia familiar Avui no sopem, dirigida per Pep Anton Gómez, sobre les dificultats d’un matrimoni jubilat per tenir una vida més tranquil·la.

La segona proposta, que també tindrà lloc a Sant Julià, és Una altra pel·lícula, una comèdia satírica sobre el món del cinema dirigida per Julio Manrique, que també és un dels protagonistes juntament amb David Selvas i Mireia Aixalà. Es tracta de la versió catalana de Speed the Plow, de David Mamet.

La primera proposta a la capital arribarà el 10 de març, amb el nou espectacle de Faemino y Cansado, Quien tuvo retuvo, que continuaran amb el seu estil humorístic absurd i surrealista. Serà al Centre de Congressos, que ja van omplir fa vuit temporades. El 6 d’abril es representarà al Comunal Trau, un espectacle visual de Guillem Albà, una de les propostes més diferents de la Temporada, entre la comèdia i la poètica, amb pinzellades de teatre d’ombres, clown i titelles i banda sonora a càrrec d’Anna Roig. Seguidament, el 26 d’abril l’auditori Claror acollirà la proposta “més arriscada” del programa, el primer espectacle interactiu basat en el fenomen scape room que es porta als escenaris en tot el món i que porta per títol Escape Show. Durant 90 minuts, els espectadors hauran de resoldre enigmes i col·laborar amb la resta del públic “per conservar la seva vida”.

Tornant al Comunal, el 4 de maig serà el torn de Snorkel, de la companyia la Virgueria i –ja s’ha dit– amb Férriz al repartiment. Es tracta, en paraules del cap de Cultura de la capital, Jan Cartes, d’un espectacle “eclèctic, arriscat i amb una forta crítica social”, que parla sobre la superficialitat de les relacions a través de les xarxes socials.

El cartell d’Andorra la Vella es completa amb l’últim treball de l’encampadana Lapsus Teatre, Sopar amb batalla, comèdia escrita per Jordi Casanovas i dirigida en aquesta ocasió per Alfons Casal. El punt final el posarà Sant Julià amb Infàmia, de Pere Riera, amb Emma Vilarasau, Jordi Bosch, Anna Moliner i Francesc Ferrer. Es tracta d’un drama centrat en una actriu que deixa els escenaris per dedicar-se a la docència, a través del qual es fa un retrat de l’ofici de la interpretació.

El pressupost de la Temporada de teatre és de 10.700 euros per part d’Andorra la Vella i de 39.000 euros en el cas de Sant Julià. El conseller de Cultura lauredià, Josep Roig, destacava ahir que el pressupost s’ha incrementat en 9.000 euros respecte a la temporada anterior amb l’objectiu de potenciar la programació teatral, “un dels pilars” de la parròquia. Per aquest mateix motiu, s’ha optat per mantenir el preu de les entrades a 20 euros en el cas de la capital i a 22 per a les de Sant Julià, a excepció de l’obra de Lapsus Teatre (12). En el cas de Sant Julià, es potencia la venda a través d’internet dels paquets Mos i Teatre, per incentivar el sector de la restauració, a un preu de 24,5 euros, i es crea un nou abonament per als quatre espectacles que inclou el sopar i l’aparcament per 98 euros. A més, es reservarà 60 entrades per al públic estudiant a un preu de 8 euros per animar els joves a anar al teatre.

Per commemorar els 25 anys de la Temporada, en què s’han representat 364 espectacles, el 22 de febrer s’inaugurarà, a càrrec de Joan Pera, un dels actors que més vegades hi ha participat, una exposició retrospectiva sobre les 50 edicions que s’han succeït des del 1992: serà al vestíbul del centre cultural lauredià. A més, el 17 de maig a La Llacuna es farà un col·loqui amb personalitats rellevants del món del teatre per parlar de la salut del sector i el 12 d’abril al Comunal es projectarà el film In the Bleak Midwinter, dirigit per Kenneth Branagh. Finalment, s’ha creat la Targeta de l’Espectador, que donarà dret a una entrada per a la propera temporada si s’assisteix a un mínim de quatre espectacles aquest curs.