Diari digital d'Andorra Bondia
El síndic Cairat en l’al·locució fundacional de Radio Andorra, el 7 d’agost del 1939.
El síndic Cairat en l’al·locució fundacional de Radio Andorra, el 7 d’agost del 1939.
Lydia Linares i Carmen del Monte, als anys 50, amb el gong i a la terrassa del roc de les Anelletes.
Lydia Linares i Carmen del Monte, als anys 50, amb el gong i a la terrassa del roc de les Anelletes.

80è aniversari de Radio Andorra: Velles Cases insisteix amb la Unesco


Escrit per: 
A. Luengo / Fotos: Família Cairat / Col·lecció Miquel Sánchez Baños

La ministra Riva s’obre a avaluar la candidatura a patrimoni de la humanitat quan en disposi d’un estudi tècnic.

La presentació oficial dels actes pel 80è aniversari de la radiodifusió –que es farà coincidir amb les primeres emissions de Radio Andorra, que van tenir lloc el 7 d’agost del 1939– va ser l’ocasió perquè el president de Velles Cases i impulsor d’aquesta estupenda i emotiva aventura, Claude Benet, ressuscités una antiga proposta de l’entitat: presentar a la Unesco la candidatura perquè el conjunt “únic” que en la seva opinió constitueixen les emissores de Radio Andorra al roc del Pui encampadà i de Sud Radio al pic Negre ingressin a la llista del patrimoni de la humanitat. La ministra Sílvia Riva va recollir el guant amb prudència però també amb cert entusiasme i es va comprometre a estudiar el dossier... quan disposi de l’estudi pertinent: “Fins que no en coneguem els detalls tècnics no en podrem avaluar les possibilitats, però es tractaria sens dubte d’una candidatura singular, diferent de les que es presenten habitualment, i hem de tenir en compte el plus que ens aportaria”.

No és gaire, d’acord, però és molt més del que teníem des que el 2017 la seva antecessora se’n va desentendre i Velles Cases va donar la batalla per perduda. Fins ahir, que Benet va veure en la predisposició al diàleg de Riva una porta oberta per revifar el projecte. Ell ho tenia claríssim, i encara ho té: “Dos anys enrere, professionals que han treballat amb la Unesco i personal diplomàtic destacat a París que coneix de prop els laberints de l’organització ens deien que era una candidatura especialment factible perquè s’escapa de l’habitual, que són conjunts arquitectònics, esglésies i catedrals.”

Això continua sent cert, i només cal que recordin el cas de la candidatura amb la Seu i Foix, que inclou una dotzena de monuments i que ja ha començat a caminar. Radio Andorra i Sud Radio són tota una altra cosa. De fet, i com advertia ahir la mateixa ministra, constitueixen “el testimoni de l’evolució de les tècniques de radiodifusió i ens han arribat pràcticament intactes”. Radio Andorra, tornem-ho a dir, es va inaugurar el 7 d’agost del 1939, i la sala de màquines conserva l’emissora SFR original i la Brown Boveri que s’hi va afegir el 1962. Sud Radio, que va començar a parlar el maig del 1964, conserva també in situ les dues monumentals emissores, una Thomson CSF i una Thomson CFTH Houston. I totes dues, Radio Andorra i Sud Radio, van emmudir el 10 d’abril del 1981 i per odre del Consell General.

No és el president de Velles Cases l’únic que considera factible elevar les dues estacions a patrimoni mundial. El museòleg català Manel Miró, que va redactar el projecte de museïtzació finalment aparcat per l’anterior Govern, ho tenia també claríssim: “De romànic, el Pirineu n’és ple. L’element més singular del patrimoni cultural andorrà és sens dubte el conjunt que formen les dues estacions”. El temor de Benet és que el renovat interès per tot plegat arribi massa tard: no oblidem que el Govern va decidir el curs passat traslladar al roc del Pui les dependències del ministeri d’Exteriors, i que al pic Negre hi havia d’anar un centre esportiu en alçada avui als llimbs. Però ho tornarà a intentar: “Necessitem aquest tipus de projectes que ens singularitzen, i el futur del país passa en la meva opinió per promoure la cultura i el patrimoni. Un patrimoni que, no ho oblidem mai, és petit i fràgil: quan en perdem un element, perdem una part important de la nostra identitat.”

Un cartell notable però amb absències destacades

El programa definitiu del 80è aniversari de Radio Andorra pot semblar... auster, quasi minimalista per al que Velles Cases s’havia proposat inicialment, que eren dues jornades i dues taules rodones per donar cabuda d’una banda als veterans de les dues estacions –perquè es commemora el 80è aniversari de la radiodifusió, no només de Radio Andorra– i de l’altra als historiadors i divulgadors de la trajectòria de l’estació, amb un caire més acadèmic. Al final, tot plegat s’ha reduït a una sola jornada, que tindrà lloc com ja s’ha dit el 7 d’agost, i a una única taula rodona, amb Carmen Alonso –locutora històrica dels anys daurats de Radio Andorra, els 50, coneguda amb el nom artístic de Carmen del Monte– com a estrella de la funció, escortada per Gualbert Osorio, l’home en qui va recaure la responsabilitat de clausurar-la, i per a Agustí Pifarré i Jean Clergue, que hi van exercir com a tècnics, el director de Sud Radio, Thierry Bernard i els locutors Joan Font i Maria Àngels Roig, veterans també de Sud Radio. L’Arxiu ha produït una mostra de fotos que es podrà veure l’agost al Comú, i al vespre tindrà lloc al complex un sopar amb ball amenitzat per hits de la monumental discoteca de Radio Andorra. Entre les absències, dues de ben principals: una, la de Lydia Linares, l’altra locutora històrica dels anys 50 –de fet, seva era la veu de la sintonia “Aquí Radio Andorra, emisora del Principado de Andorra”, que es va emetre enllaunada fins al 1981– que resideix a París i que no hi podrà assistir per motius de salut. L’altra, que no es podrà visitar l’estació de Radio Andorra al roc del Pui. La culpa, ja saben, de l’amiant que s’hi va detectar l’estiu passat i que encara trigarà mig any, mínim, a retirar-se. Sí que s’ha programat una visita a Sud Radio. Tampoc està prevista l’assistència de Sylvain Athiel i de Jean-Marc Printz, dos dels màxims coneixedors de la història de Radio Andorra, i tot plegat arriba tard per a Maria Escrihuela, la locutora que en va reprendre les emissions el 1941. Va traspassar el maig del 2017.

Andorra
Encamp
Radio Andorra
Sud Radio
Sílvia Riva
Claude Benet
Velles Cases
80è aniversari
Lydia Linares
amiant
Carmen del Monte
Unesco
Patrimoni mundial

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Malauradament, Maria Escrihuela, ja no hi podrà ser present, però sí que hi serà present el seu fil, Joan Mª Pich Escrihuela.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte