Diari digital d'Andorra Bondia
La soprano tarragonina Marta Mathéu, que protagonitza enguany la producció pròpia del FeMAP.
La soprano tarragonina Marta Mathéu, que protagonitza enguany la producció pròpia del FeMAP.

Agenda llesta? ‘Voilà’ el FeMAP


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: Michal Novak

La carrera de la tarragonina Marta Mathéu està agafant una embranzida tal que en poc temps el seu catxet serà inassequible per a un festival de mires artísticament amples però format modest com és el Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP). Això és el que n’explica el director artístic, Josep Maria Dutrén, que s’ha afanyat a fitxar-la per a aquesta edició, la dotzena, que s’inaugurarà el 7 de juliol a la Seu d’Urgell. No a la catedral, com és habitual, (coincideix amb la festivitat de Sant Ot i estarà ocupada amb el culte) sinó a l’edifici del Seminari. Serà el tret de sortida (i producció pròpia) a 54 concerts en 40 localitats pirinenques. 

I Andorra? Enguany s’hi suma feliçment Sant Julià de Lòria i es manté la proposta al llac, de la mà de FEDA. Mirant de millorar-ne la promoció, que els últims anys ha estat dolentíssima (ni un cartell es deixava veure al país), desmereixent una proposta que, a banda de l’entorn, és gratuïta: dues bones raons per atreure molt més que melòmans. Dues propostes. I cap d’elles propiciades pel ministeri de Cultura, que se’n va retirar amb pobres excuses ja fa unes edicions. 

Tornant als que sí en tenen, d’interès, a banda dels lauredians, s’incorporen el municipi alturgellenc de Montferrer i Castellbò i Farrera, a la Vall de Cardós. Pel que fa a l’Alt Urgell, repeteix Coll de Nargó, que s’hi havia afegit la passada edició. I entre les poblacions alturgellenques, hi haurà propostes novament a Organyà, Castellciutat, Estamariu i Vilanova de Banat. I el festival es desplegarà novament per escenaris tan emblemàtics del patrimoni arquitectònic i natural pirinenc com poden ser el Niu de l’Àliga (amb permís del temps),  l’església de Santa Maria de Taüll, el Santuari del Miracle a Riner o el de Santa Maria a Gerri de la Sal (també una incorporació de l’any passat que reincideix). 

Vint-i-dues formacions integren aquest cartell, confegit amb un pressupost de mig milió d’euros. Enguany, amb un pessic extra, i petitó: 30.000 euros, procedents dels Fons Next Generation, que contemplen entre els seus eixos el de la promoció de la cultura en espais rurals. Amb això i un ull atent, la direcció artística torna a oferir una cuidada carta de cuina de proximitat. Començant, dèiem, per la soprano Marta Mathéu, que inaugurarà el certamen a la capital alturgellenca i passarà després per Puigcerdà i Sant Feliu de Pallerols. La tarragonina ha treballat amb directors com Gustavo Dudamel, Neville Marriner o Jordi Savall, i ha cantat acompanyada per Albert Guinovart. Per conèixer el programa, no obstant això, haurem de tenir una mica de paciència. 

Al gener
Sí que estan tancats bona part de la resta dels recitals. La programació, des del gener: diu Dutrén que és una línia vermella, atesa la complexitat logística de tot l’engranatge. Així, per Organyà (14 de juliol) passarà Terra Nova Collective, amb Sons imperials: combina la música de Vanderhagen, de qui celebrem el bicentenari de la seva mort, amb la de Mozart. A Castellciutat (23 de juliol) s’escoltarà el programa Per dolce amore, d’Harmonia del Parnàs, amb un curiós protagonista, el chalumeau, també anomenat caramella. El 6 d’agost, a l’església de Santa Coloma de Vilamitjana (Montferrer i Castellbò) intervindrà l’A5 Vocal Ensemble, amb Ave Virgo. Obres a 5 veus de Francisco Guerrero. I el 8, a Sant Climent de Coll de Nargó, Tasto Solo interpretarà el recital La Flor en Paradis, amb una selecció de motets escrits entre els anys 1250 i 1300. El 15 la cita serà a Vilanova de Banat (Alàs i Cerc), on Solnegre proposa un programa de títol reptador -Miasma, la pesta a Milà l’any 1630- i un desplegament violinístic. Finalment, el FeMAP tornarà al Seminari de la Seu ja el dia 18, amb L’ombra de Farinelli: el fenomen dels castrati, en la veu, no obstant això, d’una soprano, Aurora Peña, i el Polifem Consort. 

De la Lisboa esplendorosa al Camí pirinenc de Sant Jaume 
A Sant Julià el festival recalarà a l’església de Sant Julià i Sant Germà el 17 de juliol, deu dies després de l’estrena. S’hi van barallar com a opcions l’antiga Casa Comuna o el Centre Cultural (abans del foc), però sent una missa el que s’interpretarà, on millor? El FeMAP portarà a la parròquia laurediana la que va ser producció pròpia del festival en la passada edició, la Missa Regalis interpretada per l’Ensemble Lisboa 1740: una ullada a l’esplendorós regnat de Joan V de Portugal (1706-1750), quan afluïen quantitats prodigioses d’or i diamants brasilers i Lisboa recuperava el prestigi i la urbanitat d’una metròpolis europea. Pel que fa a l’obra, és de Francesc Valls, que havia estat mestre de capella de la Catedral de Barcelona i era el teòric hispànic més conegut del segle XVIII. La Missa Regalis va ser la darrera composició, dedicada al monarca lusità. El 22 de juliol l’escenari serà l’entorn del llac d’Engolasters. En aquest cas, amb una ullada musical al pas del Camí de Sant Jaume pels Pirineus (la mateixa producció s’oferirà a Berga, al claustre de Sant Francesc): La Regalada promet un concert de so brillant, marcat per les trompetes i timbals tan destacats a la Missa Salisburgensis de Von Biber. 

Femap
matheu

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte