Ignacio Ribas estrenarà a les Jornades d'orgue ibèric, del 8 a l'11 de juliol a Sant Iscle onze sonates inèdites d’aquest compositor valencià del XVIII.

És molt probable que Rafael Anglés (Terol, 1730-València, 1816) no els digui absolutament res. Fins aquí arriba el nostre desconeixement oceànic sobre el patrimoni musical del XVII i el XVIII espanyol. L’organista Ignacio Ribas fa lustres que lluita per posar-hi una mica de llum, primer amb el Festival Internacional d’orgue, i des de l’any passat amb les Jornades d’orgue ibèric que tindran lloc a Sant Iscle, és clar, entre el 8 i l’11 de juliol.

Gràcies a Ribas, en fi, ens comencen a resultar familiars noms com Antonio Cabezón, Correa de Arauxo i Juan Cabanilles, patums de la música per a tecla a cavall entre el Barroc i el neoclassicisme que van cometre l’error de ser espanyols, pecat musicalment capital que els havia relegat al semioblit. Doncs ja n’hi podem anar afegint un de nou, en aquesta il·lustre nòmina: aquest Rafael Anglés, compositor prolífic que va exercir 54 anys –rècord absolut– com a organista titular de la catedral de València. Les guerres –la del Francès, la Civil– i els incendis van fer que de la seva abundantíssima obra, diu Ribas, només se n’hagin conservat un centenar de sonates, que eren les composicions que escrivia per als seus alumnes, disperses per arxius privats. I resulta que quaranta d’aquestes sonates, fins ara inèdites, han anat a parar a les mans de Ribas, que les ha transcrit i editat i que n’oferirà una primera audició en el concert de clausura de les jornades, que tindrà lloc l’11 de juliol i en què s’acompanyarà de la lectura d’uns textos que el poeta Manel Gibert ha escrit ad hoc. Per si s’ho demanen, diu que les sonates tenen una “gran profunditat i molt de lirisme”, i que prefiguren el romanticisme imminent –Anglés va morir el 1816. Ribas n’ha enregistrat setze en un CD que veurà la llum a la tardor.

Això serà en la quarta i última vetllada, però és que les Jornades arrencaran el 8 de juliol amb l’organista alemany Johannes Skudlik i un programa que sota el lema Mozart i C. P. E. Bach entre trompetes i clarins repassarà peces de Cabanilles, Peraza, Sola, Seixas, Viola, Soler i, és clar, Mozart i aquest Bach, el segon fill de Johann Sebastian. L’endemà serà el torn de l’organista alacantí Miguel Bernal i de la soprano madrilenya Julia Ruiz, amb un programa titulat Danses i batalles a la cort i l’església i peces de Cabanilles, Correa de Arauxo, Correa Braga i Torres. I el 10 de juliol, Quatre segles de música d’orgue a Portugal, amb el lisboeta Joao Vaz i obres de Carreira, Conceiçao, Seixas, Sao Boaventura i Marcos Portugal. L’entrada, com sempre, gratuïta.

A la Massana, Tardes, Capvespres i Nits

La programació de la Massana, orgue de banda, inclou com és reglamentari el cicle Nits d’estiu, com sempre a la plaça del Quart, que torna a oferir producte exclusivament local: els honors els faran Four Flags, que ho estan petant amb el primer disc, Virtus Unita Fortior (25 de juliol). Els seguiran les versions de Jamp, el duet integrat per Amparo Frau i Jonnhy Marchan (8 d’agost), per acabar amb Vibrand en clau de Soul i el còctel habitual de jazz, funky i bossa (22 d’agost). I després dels Capvespres, les Nits que seran dues, i dobles: la de l’1 d’agost, amb el circ itinerant de Fandunito i Wet Floor, de la Companyia Cris-is, i la Nit sense paraules, amb El somni d’Alícia, a càrrec de Teatre Nu, i Set Up, de Los Barlou. Totes dues, a la plaça de les Fontetes. Per acabar al revés i amb les Tardes, al Prat Gran i dirigides al públic familiar: el 25 de juliol, titelles amb la companyia Peus de porc; el 31 de juliol, jocs de fusta, i el 21 d’agost, contes amb Teatre Nu.