Diari digital d'Andorra Bondia
 El desgraciat ensorrament de la torre de Sant Vicenç d’Enclar, un desastre que no s’ha de tornar a repetir.
El desgraciat ensorrament de la torre de Sant Vicenç d’Enclar, un desastre que no s’ha de tornar a repetir.

Alerta, campanars


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

Després de l’ensorrament de la torre de Sant Vicenç d’Enclar i previsiblement moguts per la necessitat imperiosa que el desastre no es torni a produir, el Govern ha adjudicat obres en altres dos campanars, els de     Sant Joan de Sispony i Sant Andreu d’Arinsal, uns treballs que suposaran una inversió conjunta de 39.743 euros per “corregir patologies” en ambdues estructures, que “si no es fa el manteniment necessari podrien posar en perill aquest patrimoni”, va reconèixer el ministre Portaveu, Eric Jover, en la compareixença posterior al Consell de Ministres.
 
    En espera del “canvi de paradigma” en la conservació dels monuments –amb diagnosi feta a partir de  modelitzacions en 3D i analítiques en profunditat– que el ministeri de Cultura tindria sobre la taula per evitar futures catàstrofes, aquests dos béns es beneficiaran d’una cura intensiva d’urgència: a Sant Joan de Sispony es faran treballs per sanejar les “humitats ascensionals” que es detecten al campanar, segons la breu explicació del departament. Pel que fa a l’església d’Arinsal, s’hi destinen els restants 11.786 euros, per resoldre el mateix problema. Els treballs, adjudicats a Construccions Purroy, es duran a terme “durant els propers mesos”, segons la nota de premsa facilitada pel Govern.

    Cultura convoca d’altra banda un concurs públic per a la rehabilitació de la Casa Museu d’Areny-Plandolit. Els tècnics de Patrimoni han “constatat el progressiu agreujament de certes patologies en el sistema estructural de l’immoble relacionades amb el drenatge i evacuació d’aigües pluvials”. També s’han de millorar les condicions de ventilació i s’hi han de fer obres a la coberta. Serà la intervenció més important, va detallar Jover en roda de premsa, des de la reforma integral que s’hi va fer a la dècada dels vuitanta, justament quan es va convertir en museu. Des d’aleshores, l’edifici ha estat objecte de treballs de manteniment, però ara requereix ja aquesta actuació “més estruc-tural”.

    Pel que fa al patrimoni, el Govern va treure també a concurs la sisena fase dels treballs de catalogació i dinamització del fons discogràfic de Radio Andorra. En aquesta ocasió els treballs consistiran a descriure i catalogar 5.000 discos, que se sumaran als 19.000 ja catalogats (i accessibles en línia) des del 2013, dels 85.000 que inclou la col·lecció. La tasca s’haurà d’enllestir en un termini màxim de nou mesos.
 
    D’altra banda, el ministeri obre també el concurs per contractar la campanya de sensibilització sobre l’ús del català en l’atenció al públic. El termini clou l’1 d’octubre.

alerta
campanars
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic