Diari digital d'Andorra Bondia
El camí de Prats (en blau) al trencant cap al roc de les Bruixes (en vermell), amb els arbres tallats i estintolats per permetre-hi passar la maquinària que construeix les pilones.
El camí de Prats (en blau) al trencant cap al roc de les Bruixes (en vermell), amb els arbres tallats i estintolats per permetre-hi passar la maquinària que construeix les pilones.
El traçat de la línia d’alta tensió des de la pilona número 25. El roc de les Bruixes es troba un centenar de metres més avall, en la direcció de la fletxa vermella.
El traçat de la línia d’alta tensió des de la pilona número 25. El roc de les Bruixes es troba un centenar de metres més avall, en la direcció de la fletxa vermella.
Troncs caiguts a la zona pròxima a l’entorn de protecció (en vermell, el jaciment).
Troncs caiguts a la zona pròxima a l’entorn de protecció (en vermell, el jaciment).

Alta tensió al roc de les Bruixes


Escrit per: 
A. Luengo / Fotos: Regirarocs

Alarma entre els arqueòlegs per la línia d’Encamp a Grau Roig, que passa a un centenar de metres del jaciment.

“Era desolador, per plorar”. Ho diu l’arqueòleg Gerard Remolins davant del panorama amb què es va topar dimarts, en una visita d’inspecció al jaciment del roc de les Bruixes –com saben una de les seves dèries–. L’havien avisat que el camí que puja de Prats havia aparegut ple d’arbres estintolats a banda i banda. I el que es va trobar superava els pitjors auguris. El corriol que abans feia un metre d’amplada en fa ara entre dos i tres, i el rastre de troncs arriba fins al roc. Els que van tallar just al brancal que hi du han quedat allà mateix i les imatges donen testimoni que l’impacte paisatgístic és, com diu, “brutal”.

Això, pel que fa al camí d’accés al jaciment. La situació és encara més dantesca un centenar de metres més amunt del roc de les Bruixes, on les màquines han arrasat una franja de bosc d’uns trenta metres d’amplada. Remolins en diu l’“autopista”. Què ha passat al veïnat d’una de les joies de l’arqueologia andosina, un conjunt rupestre únic al nostre país? Doncs que FEDA està construint la línia d’alta tensió entre Encamp Grau Roig i  passa just per aquí –ja és mala sort–. Un projecte d’interès nacional, recorden des de la parapública, inclòs al pla sectorial d’infraestructures energètiques i que ha de duplicar la capacitat de transport d’energia: “Era absolutament necessària per cobrir el previsible increment de la demanda i garantir, si mai calgués, el subministrament a través d’un sol país [França, en aquest cas]”. La construcció de la línia, en fi, va començar fa dos mesos i està previst que conclogui a finals del 2023, i des de la parapública expliquen que el corriol es va haver d’eixamplar per fer-hi passar les màquines per construir els fonaments i les pilones: “Era l’única solució, l’alternativa era obrir un altre camí”.

Remolins se’n feia ahir creus. Tot i que el traçat de la línia queda un centenar de metres més amunt del jaciment, molt lluny, per tant, de l’entorn de protecció cautelar (vint metres pelats, ja saben) el preocupen, d’una banda, els troncs que han quedat a tocar del roc de les Bruixes (“si no estan dintre de l’entorn de protecció, poc els falta”) i, de l’altra, l’afectació que el trànsit de màquines i de l’helicòpter que transporta el material hagi pogut tenir sobre el roc que, recorda, “ja presenta una inquietant esquerda”. D’altra banda, el roc de les Bruixes és un bé d’interès cultural i té, per tant, el seu entorn cautelar -el definitiu, encara no, però aquesta és una altra història-). El jaciment bessó descobert ara fa un any sobre de Meritxell queda aparentment lluny del traçat de la línia i de la zona afectada, però què passa amb els possibles vestigis rupestres que poden existir en afloraments rocosos?

La resposta la donava ahir mateix la cap de Patrimoni, Isabel de la Parte. Segons ella, la coordinació amb la direcció facultativa de l’obra ha sigut total, i tècnics del departament  fan un seguiment exhaustiu i quotidià tant de l’entorn de protecció pròpiament dit com de la zona de presumpció arqueològica: “Si aparegués alguna resta faríem aturar immediatament l’obra. L’únic que s’ha detectat és que han caigut algunes branques dintre de l’espai protegit i demanarem naturalment que les retirin”.

El que no es retirarà si no hi ha una petició expressa, adverteixen des de FEDA, són les desenes, per no dir centenars, de troncs abatuts per obrir el traçat de la línia i els accessos. I sobre la possibilitat de soterrar-la, asseguren que hauria tingut un impacte ambiental “encara superior”. Però deixem-li l’última paraula a Remolins, perquè com ell, molts s’hauran quedat de pedra davant de les imatges d’aquí dalt: “No en teníem prou de trinxar el fons de vall, i ara trinxem també l’alta muntanya. Després ens omplim la boca amb la Reserva de la Biosfera. No n’aprendrem mai”.

Andorra
troncs
pista d'esquí
Encamp
Roc de les Bruixes
arqueologia
jaciement

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Sense comentaris, només dir que això ÉS UN VARITABLE CRIM

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte