Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Andorra Lírica, Gelabert, Sant Julià, Claror, sarsuela, Salvador, Jonaina
Andorra, Andorra Lírica, Gelabert, Sant Julià, Claror, sarsuela, Salvador, Jonaina

Andorra Lírica: Gelabert i la Temporada fan les paus


Escrit per: 
A. L. / Foto: Andorra Lírica

El ministeri hi aportarà aquest any 9.000 euros; el 10 i l’11 de juny, sarsuela per clausurar el curs.

L’espurna va saltar al febrer arran d’unes declaracions de la ministra de Cultura, Olga Gelabert, en què argumentava la negativa del ministeri a patrocinar la Temporada d’òpera per la quantitat exorbitant que l’Associació Andorra Lírica els havia demanat –250.000 euros, segons ella– i perquè una part important de la hipotètica subvenció, sostenia, se n’hauria anat a cobrir els salaris dels artistes –cosa d’altra banda que frega la tautologia: algun artista treballa gratis?

Jonaina Salvador, directora artística i ànima de la Temporada, va saltar com un gall de panses: l’afirmació de la ministra era “mentida”, deia, perquè la quantitat que havien sol·licitat pujava a 38.000 euros, que no està malament, però molt lluny dels 250.000 que deia Gelabert. Salvador va arribar a reclamar-li una rectificació pública, però al final, la sang no va arribar al riu: amb una reunió en van fer prou perquè la ministra admetés “l’error puntual”, diu Salvador, i perquè –aquest any, sí, casualitat– li fessin a la Temporada un lloc a la llista de subvencions per al 2017.

Li han tocat 9.000 euros, a la franja alta –tan sols Persefone i el cineasta Álvaro Rodríguez Areny rebran un pessic més–, i, com diu Salvador, “només podem estar satisfets que el ministeri participi en un projecte que sempre hem sostingut que té vocació nacional”. I cal suposar –com fa ella– que això és només el començament. Però no deixa de sorprendre la quantitat –estrictament testimonial: un muntatge de gran format com els que acostuma a programar la Temporada s’enfila fins a 50.000 euros, i Andorra Lírica pretén programar-ne tres per curs– i la via que el ministeri ha escollit per implicar-s’hi: no hi ha cap festival o cartell estable en què el Govern participi a través de les subvencions. Pensin en el Sax Fest, la temporada de l’ENA i la de l’ONCA, els Petits Cantors, Ull-Nu... En tots ells ho fa de forma directa. Aquest any, molt probablement fins i tot el festival d’orgue.

Però no ens posarem ara llepafils: els 9.000 euros que li han tocat a la Temporada d’òpera suposen un canvi d’actitud, per no dir una rectificació implícita del ministeri, i el que toca ara és celebrar que Andorra Lírica complirà el compromís de tancar el curs amb una tercera producció. No serà –ja ho va advertir Salvador al febrer– Così fan tutte, simplement perquè no hi ha diners, sinó el que n’han dit una Festa lírica. Ras i curt: una selecció d’àries i de conjunts de les sarsueles més populars del repertori: La verbena de la Paloma, La Gran Vía, La del manojo de rosas, El duo de la Africana, Luisa Fernanda, La Dolores, La tavernera del puerto i anar fent.

Així, fins a una quinzena de números que s’encadenaran en un muntatge escenificat en què tenor (Beñat Egiarte) i baríton (Elias Benito) competiran per l’amor de la soprano (Salvador, per descomptat). Aquests seran els tres papers principals; els secundaris recauran en el baríton Guillem Forné, el tenor Rafael Miralles i la soprano Montse Miralles. L’acompanyament musical anirà a càrrec d’un quintet –piano, violí, oboè, contrabaix i flauta (la de Jordi Gendra)– i tindran una presència destacada i especialment oportuna tant el Cor de Cambra com l’Esbart Laurèdia. Catherine Metayer assumirà la direcció coral i, com és habitual, l’Escola d’Art de Sant Julià s’encarregarà de l’escenografia.

Un canvi de format radical, adverteix Salvador, respecte al que havíem vist fins ara a la Temporada, “però que s’adequa a les nostres possibilitats actuals”. I sobretot, diu amb legítim orgull, “sense abaixar el nivell artístic”. Això ho comprovarem en les dues funcions programades, els dies 10 i 11 de juny. Una proposta, diu, especialment adequada per al públic familiar –una horeta i mitja– i en castellà, que sempre ho fa més accessible per al gran púbic. En la línia que des dels inicis es va marcar Andorra Lírica d’acostar la lírica als ciutadans fugint de l’elitisme –i de l’esnobisme– a què sovint encara s’associa el gènere.

Dir que se n’han sortit no és en aquest cas exagerat: la Festa lírica serà la vuitena producció de la Temporada. En les set anteriors –dues funcions per títol, menys la Carmen inaugural– els va faltar poc per fer el ple, amb una mitjana de 800 espectadors per muntatge. Xifres lògiques en les produccions més populars –La Traviata, La viuda alegre– però que es van mantenir fins en semiestrenes com La gata metamorfosada en dona. Tot plegat, conclou Salvador, “demostra que hi havia i hi ha ganes d’òpera”. Diguem per acabar que hi haurà tercera temporada, i que a banda dels 9.000 euros del ministeri el Comú de Sant Julià hi aportarà un pessic de 20.000 euros més. La resta, fins a arribar als 250.000, procedeixen de la taquilla i del patrocini privat.

Andorra
Andorra Lírica
Gelabert
Sant Julià
Claror
sarsuela
Salvador
Jonaina

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte