Diari digital d'Andorra Bondia
L’instrument de Sant Esteve, monumental amb els seus 2.137 tubs, va ser construït per l’orguener francès Georges Danion.
L’instrument de Sant Esteve, monumental amb els seus 2.137 tubs, va ser construït per l’orguener francès Georges Danion.

Aniversari amb premi


Escrit per: 
Redacció / FOTO: Facundo Santana

Va ser el 15 de juny del 1991. L’organista holandès Jan Willen Jansen estrenava oficialment l’orgue de Sant Esteve amb un programa que incloïa peces de Bach, Cabanilles i Arrigo i una selecció del Llibre d’orgue de Tolosa. Havia costat 30 milions de pessetes (!) aportades pel Govern, el Comú de la capital i l’Associació de Bancs, l’antecessora d’Andorran Banking, i era el primer orgue de tubs que s’instal·lava en aquest país nostre. Un instrument de proporcions considerables: tres teclats, 32 registres i exactament 2.137 tubs, construït expressament per al cor de l’arxiprestal pel mestre orguener Georges Danion i que, és clar, va ser beneït pel mateix bisbe, aleshores Joan Martí. Un orgue de filiació francesa i especialment idoni per al repertori neoclàssic i també per al romàntic.

Fins al 1999 va tenir un ús exclusivament litúrgic, però aquell any l’associació Amics dels Orgues va tenir l’ocurrència d’engegar el festival internacional. Aquest any en fa per tant trenta, i no hi podia haver millor manera per celebrar l’aniversari que el conveni que ahir van firmar el Comú d’Andorra la Vella i el ministeri de Cultura que comportarà una subvenció anual de 15.000 euros per part del departament que dirigeix Sílvia Riva. Més enllà de la quantitat, l’aportació del ministeri permetrà l’organització del festival treballar amb la tranquil·litat de tenir les esquenes cobertes i de poder contractar concert a més d’un any vista.

Es tracta, en fi, d’una vella aspiració d’Ignacio Ribas, titular de l’orgue de Sant Esteve i ànima del festival, i cal afegir-hi els 10.000 euros anuals que des del 2018 hi aporta el Comú de la capital. El 30è aniversari de l’orgue coincidirà amb la 22a edició del festival, que després de l’edició de supervivència del curs passat recupera el pol i programarà sis concerts entre el 9 i el 21 d’agost, com sempre repartits entre Sant Esteve i les parroquials de Sant Pere Màrtir, a Escaldes, cronològicament  anterior, data del 1987, però un instrument de cambra, no de tub, i de Sant Iscle, a la Massana, amb el monumental orgue d’estil ibèric estrenat el 2007. Per motius sanitaris s’han hagut de descartar, com l’any passat, les activitats paral·leles, audicions i classes magistrals, però s’ha afegit un concert de Nadal al calendari i l’objectiu és arribar a programa un concert mensual.

De moment, el cartell d’aquest any, sota el lema de Jardins, inclou com s’ha dit sis propostes: l’espanyol Juan María Pedrero, professor del conservatori de Granada (9 d’agost); el polonès Michal Markusewski, (11 d’agost); el duet que formen l’organista danesa Olga Witte i Jordi Gendra, professor de flauta travessera a l’Institut de Música (14 d’agost); el francès David Cassan (16 d’agost); la italiana Accadmia Hermans, conjunt d’orgue, soprano i violoncel barroc (18 d’agost), i el duet d’arpa i piano dels també francesos Isabelle Lagors i Christian Ott.

 

orgue
Sant Esteve

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte