Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les últimes visitants que va desfilar ahir per ArtalRoc, després de cinc anys com a sala d’exposicions.
Una de les últimes visitants que va desfilar ahir per ArtalRoc, després de cinc anys com a sala d’exposicions.

ArtalRoc al Museu del Tabac?


Escrit per: 
A. D. / A. L. / Foto: Facundo Santana

Aquesta és una de les tres opcions que analitza per traslladar-hi temporalment la sala d’exposicions del Govern, que va tancar ahir a Escaldes després de cinc cursos i 21.000 visitants. La ministra Riva espera obrir la nova al gener, i es confessa “decebuda” per la nul·la receptivitat del Comú escaldenc.

El secretisme s’ha convertit en norma al voltant d’ArtalRoc. D’una banda, el Comú d’Escaldes no ha badat boca sobre el projecte que pretén ubicar a les antigues instal·lacions del CIAM, inaugurat el 2011 (en temps del cònsol Martí: va costar 2,6 milions d’euros) i clausurat la tardor del 2015, i que a la primavera del 2016 va reobrir com a flamant sala d’exposicions del Govern. El Comú, que n’ha conservat tot aquest temps la propietat, només ha dit que recupera l’espai per destinar-lo a activitats “culturals, artístiques i pedagògiques”. Com diu la ministra de Cultura, Sílvia Riva, amb les presses amb què els van comunicar al juny que desnonaven la sala d’exposicions semblava que el projecte estava molt més madurat. Però si ho està, ni al ministeri ho saben, “i això que els vam oferir tota la col·laboració: si haguessin volgut, hi hauríem mantingut la sala, que d’altra banda és com havíem quedat quan va entrar el nou equip comunal. Fins i tot els dèiem de cedir-los a canvi, al nostre càrrec, el tècnic que fins ara se n’ocupava. Però no ens han dit res”.

Es confessava ahir Riva “decebuda” per la nul·la receptivitat del Comú en la clausura de la retrospectiva que Artalroc li ha consagrat a Joan Monegal, que va servir també com a comiat oficial de l’espai. Naturalment, no hi va assistir cap autoritat comunal ni tampoc –això sí que és una sorpresa– el cap d’Acció Cultural, Ivan Sansa, ni la directora de Promoció Cultural, Montserrat Planellas, els dos tècnics a càrrec dels quals ha estat tots aquests anys la sala, esquitxats tots dos pel cas Keshta. La ministra va posar com a exemple de la bona fe del departament que  no van posar cap pega a la interpretació del contracte de cessió que va fer el Comú, i que vinculava la cessió a la construcció de la nova ala de Govern a The Cloud. Mort The Cloud, expirava també la cessió, segons Escaldes. La ministra, que en la vida civil exerceix com a advocada, creia possible una altra interpretació: que la cessió era fins a la construcció de l’edifici on anirà la nova sala, que òbviament ja no serà The Cloud però sí el patracol ubicat al mateix espai. Però no s’hi va voler fer forta.

En qualsevol cas, i després de dos mesos llargs, la ministra tampoc no va ser gaire més explícita a l’hora de concretar el nou destí de la sala d’exposicions. L’únic que va donar per fet és que hi ha tres espais sobre la taula, que dos estan a la vall central i l’altre, a Sant Julià, i que l’objectiu és reobrir com a molt tard al gener. Té molts números el Museu del Tabac lauredià, que no ha reobert després de l’emergència sanitària. En canvi, sembla definitivament descartada la sala del Comú de la capital sota la plaça Lídia Armengol, on s’ubicarà el futur centre d’interpretació de la bicicleta. Si les pròximes setmanes no es concreta cap d’aquestes opcions, l’alternativa seria el vestíbul del Rosaleda, que des del ministeri es considera poc adequat per exercir com a sala d’exposicions convencional. Sigui la que sigui, serà una solució temporal, perquè d’aquí a tres anys es mudarà definitivament a la nova seu d’Andorra Telecom. Si s’acaba construint, és clar. 

De moment, però, ens quedem sense ArtalRoc, un espai probablement únic, en una ubicació de privilegi i amb unes condicions sense parangó –una vegada arreglades les goteres. Des del març del 2016 s’hi han programat dinou exposicions –Casas, Calder, Arranz Bravo, Balmaseda– i hi han desfilat 20.600 espectadors. Per cert, també busca nova ubicació el caramel embolicat amb la bandera andorrana que Lawrence Jenkell li va col·locar a l’anterior ministra per 15.000 mòdics euros. 

artalroc
Museu del Tabac
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic