Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Escaldes, Bonbosn Wrappings, Artalroc, Jenkell, Arranz Bravo, Wei Wei, Koons, Balloon, dEmo
Andorra, Escaldes, Bonbosn Wrappings, Artalroc, Jenkell, Arranz Bravo, Wei Wei, Koons, Balloon, dEmo

Artalroc... o Artalpop?


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: L. J.

Havia de ser a Escaldes, és clar. La parròquia per on han desfilat els porquets de Lalín –aquell monument al kitsch, recorden?–, les figures protuberants de Toutain, les visions desmanegades de Ripollès i, en fi, els ossets, els gats i el Gall daurat d’Eladio de Mora, àlies dEmo, avui a la rotonda de l’Obac. Doncs a tots ells, que van ser inquilins dels carrers i places de la parròquia, els seguirà Laurence Jenkell (Bourges, 1965). L’escultora francesa aterrarà al juliol a Artalroc i cal pensar que entre l’obra amb què s’estrenarà al nostre racó de món hi haurà el que ella n’ha dit Bonbons Wrappings.

Ras i curt: caramelets embolicats a l’estil d’aquells sensacionals Darlings infantils –existeixen, encara?– i de totes les mides, inclosa la XXL, que ella ha convertit en marca personalíssima i que s’exposen principalment a la via pública –el 2011 en va plantar una col·lecció de mig centenar a Canes, vestidets amb les banderes de mig centenar de països i rebatejats per a l’ocasió com a Bonbons Drapeaux, i el 2012 a la Ciutat de les Arts i de les Ciències de València–. I amb els bonbons s’ha fet un nom en el circuit de l’art contemporani més o menys pop. La visió es veu que la va tenir cap al 2005, després d’uns anys de treballar amb bonbons de debò.

D’aquí a destil·lar-ne la forma, convertir-los en peces monumentals i apa, a explotar la troballa, hi havia un pas, i això és exactament el que ha fet. Si l’ocurrència els sona vagament familiar, no s’estranyin: primer de tot, perquè tenim fresc el record de dEmo, i si canvien l’objecte –el caramel per l’osset– s’assemblen com dues gotes d’aigua; en segon lloc, perquè té algun parentiu conceptual –o molts, vaja– amb el Koons de Balloon, aquelles escultures monumentals inspirades en els globus infantils. I per acabar, perquè no és la primera artista contemporània que s’inspira, en fi, en el caramel: el cubà Félix González Torres va crear als anys 90 una instal·lació que consistia en 80 quilos de caramels entaforats en un racó. Això sí: eren de veritat, i els visitants eren animats a agafar-ne un de la pila (i a cruspir-se’l). Com les pipes de Wei Wei a la Tate Modern, quin gran invent. És clar que les pipes eren de porcellana. Caldrà veure si Jenkell compareix a Artalroc amb algun dels seus bonbons. Però seria una llàstima que no fos així: com programar Viallat, per dir només un inquilí anterior de la sala de Govern, sense les seves taques.

La cita amb Jenkell serà a l’estiu, ja s’ha dit. Abans d’ella –però després de Madriu 8.8, que acaba diumenge– serà el torn d’Eduard Arranz Bravo (Barcelona, 1941), un clàssic de la nova figuració espanyola, amb deriva pop, que als primers 70 va formar part d’un grup en què també figuraven Gerard Sala, Robert Llimós i Lozano Bartolozzi, i que amb aquest últim va intervenir a la fàbrica Tipel de Parets del Vallès, un hit del pop art català dels 70 convertit en icona perquè es veia tranquil·lament des del cotxe: l’autopista A-7 passava just pel costat. Si fos avui, Pere Moles el fitxa per a la biennal de land art. Arranz Bravo, que acaba de celebrar el 75è aniversari amb una mena d’antològica a la Tecla Sala de l’Hospitalet, hi compareixerà amb una col·lecció d’obra recent. Amb la fundació que du el seu nom i que el 2009 va obrir a l’Hospitalet i que entre els seus objectius té la promoció dels joves artistes contemporanis, hi havia la intenció d’exposar-hi els finalistes del concurs de la Biennal de Venècia. Al final es veu que no ha pogut ser. Tindrem ocasió de demanar-li els motius.

Andorra
escaldes
Bonbosn Wrappings
artalroc
Jenkell
Arranz Bravo
Wei Wei
Koons
Balloon
Demo
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic