Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, saison, temporada, ambaixada francesa, Jane Birkin, Gainsbourg, symphonique, Kids United, Comédie Française, Camille Lepage, Tito, Gael Faye, Cannes, Couderc
Andorra, saison, temporada, ambaixada francesa, Jane Birkin, Gainsbourg, symphonique, Kids United, Comédie Française, Camille Lepage, Tito, Gael Faye, Cannes, Couderc

Birkin: sense Gainsbourg però amb orquestra


Escrit per: 
A. Luengo / Jane Birkin i Serge Gainsbourg, en una fotografia avui improbable –el cigarret als dits– als primers anys 70.

La cantant francobritànica presentarà a la tardor i dintre de la temporada cultural francesa el repertori de l’autor de ‘Je t’aime, moi non plus’ en versió simfònica.

Una mica de paciència: la data i el lloc estan pendents de confirmació, però la idea de l’ambaixadora francesa, Jocelyn Caballero, és portar-la a l’octubre en el plat fort, fortíssim, d’una temporada cultural que pararà especial atenció en la contracultura de finals dels 60. I és clar, en aquest xup-xup Jane Birkin i qui durant deu anys va ser el seu company, pigmalió i compositor de capçalera, Serge Gainsbourg, hi encaixen com anell al dit. Només han de pensar en Je t’aime, moi non plus, i veuran com els canvia l’humor.

Ell va traspassar el 1991, així que no hi ha res a fer. Però ella portarà el repertori que Serge li va escriure expressament: una vintena llarga de cançons que per primera vegada ha passat pel sedàs simfònic. L’ocurrència va sortir en una sèrie de recitals amb textos de Gainsbourg que Birkin va emprendre anys enrere pel Canadà. Una veu il·luminada li va suggerir de cantar-los amb acompanyament orquestral, el compositor japones Nobuyuki Nakajima es va encarregar dels arranjaments, i l’octubre del 2016 va arrencar una gira amb l’Orchestre d’Auvergne que va acabar –el món al revés– amb l’enregistrament de Birkin/Gainsbourg: le symphonique.

Doncs aquest és el sensacional programa amb què dos dels mites contraculturals dels primers 70 recalaran ni que sigui amb quatre decennis de retard –i ell, en efígie– per aquí baix. Es veu que la producció acostuma a reclutar orquestres locals, així que és lícit, per no dir necessari, especular amb la participació en aquesta aventura de l’ONCA, que fa un parell de temporades –recorden?– ja es va embarcar en una peripècia similar amb Raphael. I tenint en compte la data triada –l’octubre– no seria gens estrany que tot plegat es concretés a la pròxima edició del Yepes.

De moment, això són especulacions, perquè l’ambaixadora ho va deixar tot a les mans del patrocinador que ha de fer possible aquest petit somni. Pel que fa al repertori, diguem que el disc inclou versions de La Javanaise, Jane B., La Gadou, Pull marine, Requiem pour un con i Les dessous chic, entre d’altres. Ni rastre de Je t’aime, l’èxit que els 1969 els va catapultar a la celebritat planetària. Però no es desesperin abans d’hora.

Kids United, al febrer

Birkin i Gainsbourg són, en fi, el ganxo mediàtic –i un pelet retro– d’una temporada que torna a apostar per una programació “diversa i plural” que vol arribar a tots els públics –són paraules de l’ambaixadora–, que toca totes les tecles –des del teatre megaclàssic fins al rap, des de la il·lustració fins al fotoperiodisme, des de la poesia al parkour i els videojocs– i que arrencarà el 25 de gener al Prat del Roure escaldenc amb una Nit de les idees que pretén fomentar el debat generacional amb l’excusa dels 50 anys del Maig del 68. Fins al juny s’han programat una dotzena d’activitats més, i a la tardor es presentarà la temporada següent, que en endavant seguirà el curs escolar –de setembre a juny– en lloc de l’any natural, com fins ara.

L’altra gran cita del cartell, i aquesta quasi imminent, és el concert de Kids United, amb què Caballero pretén atreure el públic infantil a la temporada. Si el nom no els diu res, demanin als més petits de casa que cantin On écrit sur les murs (le nom de ceux qu’on aime), i veuran. Natural, perquè Kids United arrasa a la part francòfona de l’univers. El 24 de febrer desfilaran pel Prat del Roure –de nou– amb el tercer disc, Forever United, acabat de sortir del forn. I segur, segur, que repassaran els dos anteriors, Un monde meilleur i Tout le bonheur du monde.

La Comédie a Illa i ‘Tendre banlieu’, al saló del còmic

La saison tindrà la dosi habitual de teatre en directe amb la Comédie: La Petit Maître corrigé, de Marivaux (8 de març); Britannicus, de Racine (5 de juliol), i un tercer títol per confirmar, que es retransmetran als cines Illa Carlemany. Més teatre, ara familiar: Arthur et Ibrahim, a la sala de festes d’Encamp (3 de maig); un il·lustrador, Tito, el pare de Tendre banlieu, al saló del còmic (28 d’abril), el saxofonista Frédéric Couderc, al Sax Fest (29 de març), i la fotoperiodista Camille Lepage (26 de març).

Andorra
saison
temporada
ambaixada francesa
Jane Birkin
Gainsbourg
symphonique
Kids UNited
Comédie Française
Camille Lepage
Tito
Gael Faye
Cannes
Couderc
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic