La plataforma Aturem El Núvol, auspiciada per l’exministra de Cultura Susanna Vela, es reunirà dimecres amb el ministre de Telecomunicacions, Jordi Alcobé, per plantejar-li les demandes en el document fet públic el 23 de febrer a través de Change.org, i que en quatre setmanes ha recollit mig miler llarg de firmes. Es tracta, diu l’exministra, historiadora i arxivera, d’aconseguir que el Govern faci una “valoració objectiva” de l’antiga caserna —adjacent a la seu central d’Andorra Telecom a la capital, i que el projecte d’El Núvol preveu enderrocar— per “repensar i aturar el projecte”. Davant del fet objectiu que l’antiga caserna no consta a l’inventari de Patrimoni, Vela admet que no es tracta d’“una joia arquitectònica” però insisteix que representa “un moment històric concret” que podria inspirar, diu, una “reinterpretació” de l’edifici.

Això és exactament —afegeix— el que va intentar l’executiu socialdemòcrata —ella mateixa era titular de Cultura— quan el 2010 i el 2011 va pressupostar 750.000 euros per rehabilitar la caserna, traslladar-hi les dependències del ministeri i habilitar-hi un espai definitiu per als frescos de Santa Coloma. Els aleshores grups a l’oposició —Partit Reformista i Andorra pel Canvi— hi van votar en contra. En qualsevol cas, i tot i que els mateixos firmants d’Aturem El Núvol donen la batalla quasi per perduda —“Ens agradaria equivocar-nos, però la caserna l’enderrocaran; altra cosa és el que passarà amb l’altre edifici, que es veu que planteja problemes amb la fibra òptica—, la plataforma ha demostrat una considerable —i en qüestions que afecten el patrimoni cultural i arquitectònic— inaudita capacitat de mobilització.

El manifest inicial, disponible a Change.org, sostenia que El Núvol —ja ho saben: la mola de 14 plantes i 11.000 m2, amb un pressupost d’entre 25 i 30 milions i que s’inaugurarà si es compleix el calendari el 2018— “s’ha concebut sense planificació ni participació”, proposa “conservar i renovar” un edifici “emblemàtic i patrimoni de l’Estat”, i es demana per l’estudi d’impacte ambiental —“¿Qui l’ha vist?”—, la finalitat “real” de l’edifici i l’experiència de l’estudi guanyador —que dirigeix l’arquitecte Gerard Arias—. Finalment, reclama aturar el projecte, reformular-lo sota els criteris d’un projecte “participatiu, integrador i proporcionat”, i donar publicitat a “totes les fases”, incloses les maquetes. La caserna, en fi, juga dimecres l’última mà. I francament, no sembla tenir cartes per guanyar-la.