Diari digital d'Andorra Bondia
Vista del refugi de Claror, ubicat a la vall Patrimoni de la Humanitat.
Vista del refugi de Claror, ubicat a la vall Patrimoni de la Humanitat.

“Caldrà veure com mantenim les propietats”, diuen els cortalans


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

Els cortalans destaquen que l’ordinació acordada pels quatre comuns és un element més dins de l’engranatge regulador de la vall del Madriu que permet harmonitzar les normes vigents en aquesta zona. Element necessari però no l’únic, ja que a banda d’això caldrà el desenvolupament del pla de conservació que marcarà les actuacions a mitjà i llarg termini. Perquè tal com indica la presidenta dels cortalans, Meritxell Font, un dels objectius és mantenir el segell de la Unesco. Un segell que la institució va concedir a aquest indret pel seu valor com a paisatge cultural.

En aquest sentit, els propietaris assenyalen que la farga, els orris i les bordes s’han de mantenir, i així hi obliga la llei. “Ara cal veure com es mantenen”, afirma. I és que com Font destaca, no és el mateix fer obres en una propietat a peu de carretera que en un lloc de difícil accés, com és la vall del Madriu. “Els propietaris hi tenim bordes i el primer punt per a nosaltres és poder-les gaudir. Si tenim l’obligació de mantenir-les, cal veure com”, exposa. I és aquí on va parlar d’ajuts o d’altres opcions. En tot cas, la presidenta dels cortalans recorda que fa anys que a les propietats no s’hi puja amb vehicle rodat, que l’accés és complicat des de fa temps i que en molts aspectes coincideixen amb les entitats ecologistes.

També celebren el “diàleg constructiu” que hi ha hagut amb les corporacions comunals i que s’ha tingut en compte els neguits dels propietaris de la vall. Així, entre el text que hi havia en un inici damunt la taula i el que s’ha acabat acordant hi ha hagut avenços celebrats pels cortalans. Un dels aspectes que s’ha millorat és el que fa referència a les pernoctacions, distingint entre les realitzades pels visitants i les dels propietaris. Com també hi ha diferències en relació amb l’accés, amb normes específiques per al turista i per a d’altres actors com són ara els cossos de seguretat o els cortalans.

Pel que fa a la prohibició de construir noves edificacions, Font va recordar que des de la inscripció a la llista de la Unesco els diferents propietaris que tenien dret d’edificar el van perdre. De fet, una de les crítiques dels cortalans és que es va arribar a la candidatura de la Unesco sense haver-hi participat.

L’ordinació estava a sobre de la taula des del 2019, però es va deixar per aprovar un cop passades les eleccions comunals.

 

 

vall del Madriu
cortalans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte