Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Escaldes, Engordany, avinguda del Pessebre, Casa Ribot, Olga Gelabert, Patrimoni, subvencions, casa pairal, inventari, Josep Santuré
Andorra, Escaldes, Engordany, avinguda del Pessebre, Casa Ribot, Olga Gelabert, Patrimoni, subvencions, casa pairal, inventari, Josep Santuré

Casa Ribot: un any més en blanc


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Màximus

Casa Ribot es passarà un any més en blanc. Com a mínim. Un any més amb la teulada de l’era parcialment enfonsada, el mur lateral abonyegat i la xemeneia monumental apedaçada amb una bastida de ferro perquè no caigui. Així es desprèn de les declaracions de la ministra de Cultura, Olga Gelabert, que advertia ahir que l’única via que el departament preveu per intervenir en el cas d’aquest edifici històric –exemplar únic de casa pairal tradicional construïda entre els segles XV i XVIII i inclosa el 2010 a l’inventari general del Patrimoni– és la convocatòria anual de subvencions per a la conservació i restauració del patrimoni immoble, que concedeix ajudes d’entre 3.000 i 85.000 euros.

El mateix argument que va esgrimir ara fa deu mesos, quan la propietat de Casa Ribot va llançar un SOS per la ruïna imminent que, sostenen, pot concretar-se en qualsevol moment. Amb la diferència que ha transcorregut gairebé un any i resulta que som allà mateix, perquè el termini per presentar un projecte i optar a les ajudes públiques va expirar el 29 de juliol. L’any passat l’expedient de Casa Ribot no va passar el tall per un defecte de forma: la propietat no va presentar el preceptiu estudi arquitectònic; aquest any ni tan sols s’hi han presentat. Així que no s’ha avançat ni un mil·límetre, tot i que al febrer dos tècnics del ministeri es van desplaçar fins a Casa Ribot per dur-hi a terme una inspecció, una “diagnosi de les patologies de l’immoble” que permetés establir-ne “l’estat de conservació i detectar-ne les principals lesions”. La inspecció o “diagnosi” que se’n va derivar proposava també un calendari d’intervencions segons la gravetat de les patologies detectades, “desglossades en fases per reduir l’impacte econòmic i facilitar que la propietat s’acollís al programa d’ajuts”, diu el ministeri.

Doncs es veu que tot això no va servir per a res. La ministra es treia ahir el mort de sobre al·legant que ja es va reunir amb la propietat el juny del 2015. Sobre la possibilitat d’explorar vies alternatives, va ser taxativa: “Nosaltres no els podem estendre un xec en blanc; és una propietat privada i no ens podem posar a casa dels altres.” Així que només hi ha un camí, el de les subvencions: “A partir d’aquí posarem tots els mitjans a la seva disposició.”

La llàstima és que aquesta via ja haurà d’esperar a la convocatòria del 2017, així que una hipotètica intervenció es retardaria com a mínim fins al 2018. Pot ser massa tard per a un edifici que amenaça de col·lapsar-se, adverteix la propietat. De fet, les nevades de fa sis anys ja van ensorrar part de la xemeneia, i mesos enrere FEDA va haver de desistir de la intenció d’obrir unes rases per cablejar el carrer perquè els sondatges previs van fer que la teulada s’enfonsés una mica més.

El cert és que des del setembre passat, quan Casa Ribot va obrir les portes al públic amb motiu de les Jornades europees de patrimoni, no s’hi ha registrat cap incidència. Però en aquella ocasió ja es va haver de tancar al públic l’era per precaució. Vista la inhibició del Govern, caldrà fiar-ho tot als fruits de la reunió que fa deu dies van mantenir la propietat i el Comú d’Escaldes: es tractava, deia aleshores Josep Santuré, en representació de la propietat, de “consensuar una finalitat, establir les prioritats i fer una previsió del cost”. I amb aquest patracol, i de la mà del Comú, dirigir-se de nou a la casella de sortida: les subvencions a la conservació del patrimoni. El 2017. Tic-tac, tic-tac.

Andorra
escaldes
Engordany
avinguda del Pessebre
Casa Ribot
Olga Gelabert
Patrimoni
subvencions
Casa Pairal
inventari
Josep Santuré
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic