Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra, Aeterna, facsímil, Cathalonia, Miquel Huguet, Huguet
Andorra, Aeterna, facsímil, Cathalonia, Miquel Huguet, Huguet

‘Cathalonia Aeterna’, puntualíssima


Escrit per: 
A. L. / El primer volum de ‘Cathalonia Aeterna’, des d'avui a la venda (Foto: B. I.)

L’obra inclou facsímils de 80 documents històrics; el primer volum es presenta aquest vespre.

Diu que el moment polític és “irrellevant”, que som davant d’una aventura bibliogràfica amb vocació de permanència, mai fins ara assajada en la historiografia catalana i que, en qualsevol cas, la “inflamació nacionalista” –com ell en diu– no és exclusiva dels nostres veïns de l’altre costat del Runer, sinó que es respira també a altres racons d’Europa: “Al final, el que tot aquest xup-xup porta és un creixent interès per la història i, en la meva opinió, això només pot ser positiu”.

Així que d’oportunista, ben poc, tot i la tirada, 1.714 exemplars, perquè el projecte es va engegar ara fa tres anys. I polèmic, encara menys, perquè “nosaltres ens hem limitat a buscar i reproduir una col·lecció de documents cabdals per entendre la formació de Catalunya: la història és la que és, nosaltres la publiquem com mai fins ara no s’havia fet; no interpretem res”, diu Miquel Huguet, l’ànima de la Biblioteca Impossible, impulsor d’aquesta obra monumental, i a qui segur que recorden d’aquella primera i igualment visionària aventura que va ser Andorra Aeterna.

En qualsevol cas, el cert és que Cathalonia Aeterna arriba probablement en el millor moment, en ple xup-xup sobiranista i amb la campanya de màrqueting feta. Ja saben: una vuitantena de documents que repassen la història de Catalunya des del 877 –un privilegi concedit per Carles el Calb als veïns de Barcelona– i fins al 1715, amb el Decret de Nova Planta. La gràcia de l’invent és que es tracta de reproduccions facsímils d’aquests documents, i que s’ha utilitzat una innovadora tecnologia que inclou l’encunyat làser i la termoestampació d’or i plata. El resultat és una obra de dimensions considerables –50 centímetres d’alt per 40 d’ample– que replica, per no dir que clona, els originals: la imatge, el color i, fins i tot, la textura són clavades a les del pergamí. De fet, s’ha utilitzat un suport anomenat pergamenate, paper biològic quasi indistingible de la pell de be. I tot plegat s’ha relligat naturalment de forma artesanal.

El primer volum, en fi, es va presentar ahir a Barcelona i avui repeteix al Park Hotel de la capital (19.00 hores). Inclou exactament 42 documents exhumats d’una vintena d’arxius; arrenca amb el privilegi de Carles el Calb, i acaba el 1333 –ja saben: lo mal any primer–, segons la crònica dels consellers de Barcelona: i perquè no sabien el que havia de venir... Entremig, una quarantena de documents, entre els quals Huguet destaca el fragment dels Usatges que regula l’emissió de moneda a la ciutat de Barcelona (1070), el jurament de fidelitat dels homes de Carcasona al comte Ramon Berenguer de Barcelona (1112), i la pragmàtica de Jaume I, que estableix els límits de Cathalonia universa amb Aragó: al llarg del Cinca i fins a Tortosa, per concretar, i ara mirin el mapa (1244). N’hi ha d’altres i de ben suculents, com ara una lletra de canvi del segle XIII emesa a Barcelona i pagable a Londres, o l’acord a què arriben Ramon Berenguer III i Roger II de Sicília per enviar una armada de cinquanta galeres a combatre els sarraïns...

No es tracta de documents rigorosament inèdits, adverteix Huguet. Però mai abans se n’havia pubicat el facsímil, i menys encara publicats junts i amb tan devota fidelitat a l’original. El segon volum, que seguirà d’aquí a pocs mesos, arrencarà amb el mapa de Catalunya aixecat pel cartògraf Abraham Ortelius, el primer a ser imprès i en què, per cert, també apareix el nostre racó de món (1612). L’acompanyarà un llibre d’estudis amb transcripció i ressenya de cada document a càrrec del medievalista Antoni Riera i de l’historiador i paleògraf Ignasi Baiges. El preu, a l’alçada del que acaben de llegir: 6.000 euros cada volum.

Andorra
Aeterna
facsímil
Cathalonia
Miquel Huguet
Huguet
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic