La 30a edició del Dansàneu, el Festival de Cultures del Pirineu, que tindrà lloc del 25 de juliol a l’1 d’agost, programa una vintena de propostes artístiques que combinen la dansa, la música i el patrimoni de les Valls d’Àneu. El ballarí i coreògraf Cesc Gelabert obrirà el certamen, que enguany convida artistes com ara Mishima o Maria del Mar Bonet i singularitza les seves propostes. Així mateix, el Dansàneu, Premi Nacional de Cultura 2021, recuperarà el ballet inèdit de Robert Gerhard Els focs de Sant Joan, inspirat en les falles d’Isil, i incorpora la memòria històrica en la seva programació per recordar els fets ocorreguts a Prat de Fuster, a Sorpe, on el 17 d’abril de 1938 van ser afusellats i enterrats una desena d’homes, un espectacle que comptarà amb les veus de l’actriu Sílvia Bel i del cantautor Roger Mas.
El Consell Cultural de les Valls d’Àneu, organitzador del festival, ha programat durant vuit dies propostes de formats i disciplines molt diferents. Aquestes passen per l’acompanyament als artistes i als projectes del territori, la voluntat de singularitzar les propostes artístiques que es presenten o es gesten a recer del Dansàneu, la barreja disciplinària i estètica que, sense oblidar la tradició i l’arrel, dona espai a les arts i els llenguatges contemporanis i l’aprofundiment en la recuperació de la memòria històrica i el respecte pel territori.
El Dansàneu, reconegut amb el Premi Nacional de Cultura 2021, ha presentat aquest dilluns la programació d’un festival que té en el ballarí i coreògraf Cesc Gelabert el seu cap de cartell principal. Gelabert, que va ajornar la participació al festival l’any passat per la pandèmia, oferirà un solo únic i reflexiu a Santa Maria d’Àneu el diumenge 25 de juliol al vespre. Recuperarà algunes de les seves coreografies de referència com Enyor, Soliloquios, el bolero cubà Lágrimas Negras, i el Fandango del Pare Antoni Soler.
El Dansàneu continua explicitant el seu compromís de programació i suport a la producció del projecte Rufaca Folk Jazz Orchestra, la big band d’arrel que compta amb els músics de l’Escola Folk del Pirineu i que dirigeix Sergi Vergés. Rufaca actuarà en el diumenge 1 d’agost al migdia al Castell de València d’Àneu i presentarà una col·laboració especial amb el ballarí Magí Serra.