Diari digital d'Andorra Bondia
‘Flora i fauna’, escultura de Kim Jorek Schmitz i Erik Schmitz, en una edició on la participació internacional es va incrementar.
‘Flora i fauna’, escultura de Kim Jorek Schmitz i Erik Schmitz, en una edició on la participació internacional es va incrementar.
El conjunt escultòric guanyador,‘Fauna salvatge’, començant a fer-se malbé a causa de les elevades temperatures
El conjunt escultòric guanyador,‘Fauna salvatge’, començant a fer-se malbé a causa de les elevades temperatures
La plaça de l'Església va tornar a ser l'escenari del concurs
La plaça de l'Església va tornar a ser l'escenari del concurs

Cisells contra el canvi climàtic


Escrit per: 
Alba Doral / Fotos: Comú d'Encamp / Facundo Santana
Ironies del cel? Una broma pesada d’Apolo i Minerva, déus de les arts? O més aviat els efectes reals, concrets i sovint devastadors del canvi climàtic? El cas és que les elevades temperatures d’un febrer inusual es van convertir en protagonistes indesitjades del concurs d’escultures de gel celebrat aquest cap de setmana al Pas de la Casa (dotze graus ahir a migdia) i van fer la guitza als dinou equips participants (divuit excloent-hi la proposta d’Eudald Alabau, que no hi competia perquè també formava part del jurat). La qualitat va in crescendo any rere any, es congratulava des de l’organització Robert Lizarte, i als encarregats de decidir els va resultar summament difícil decantar-se pels guanyadors. Finalment van atorgar el primer premi a Aaron Pérez i Ondina Oliva, que van aixecar el conjunt escultòric Fauna salvatge.
 
La resta de premis, en una edició –i ja sumen disset– temàticament consagrada precisament a la natura, van ser per a Eulàlia Sellarès i Roger Frederiksen, per Paó blau, i Danielle Cipolletti i Andreu Minoves, per Foc de gel. Aquesta última obra, una referència als terribles incendis soferts a Austràlia, va atreure les preferències del públic en la votació popular. A banda, una menció especial –premi excel·lència d’Andorra, del Comú d’Encamp–, que va anar a parar a l’obra Viatge incert, de Roger Vilanova i Roc Sulé. 
 
La mirada “punxeguda”
La flora  i la fauna, dèiem, era la proposta temàtica de l’edició i els artistes es van decantar en massa per desplegar tocs d’alerta sobre la situació d’emergència climàtica, una “mirada punxeguda”, segons Robert Lizarte, part de l’equip organitzador des del Comú d’Encamp. Els escultors van atacar els blocs de neu divendres al matí i van lluitar durant el cap de setmana contra el sol que els les desfeia protegint com podien unes obres ja per si efímeres: amb peces de roba o caixes de cartró. Ni així. Els que més van arriscar amb els equilibris i les figures –esculpides sobre els vuit metres cúbics de gel que ja prou feina va donar a l’organització per compactar-les– es van trobar que el treball a dures penes va arribar dempeus a posar-se sota els ulls del jurat. Les parelles formades per Emma Regada i Jordi Ribes (Colibrí) i Ramon Masramon i Pepe Palacios (Pleniluni) van veure com col·lapsava el fruit dels seus esforços. 
 
Contratemps a banda, Lizarte va destacar l’elevada qualitat de tots els equips, entre els quals hi havia participants arribats des de llocs tan distants com Egipte o Turquia, a banda d’un parell d’italians. És l’efecte del boca-orella que funciona entre els artistes d’arreu i que va posicionant el certamen del Pas com un dels d’elevada qualitat del circuit de neu. 
 
Difícil preselecció
Les propostes que arriben al període de preselecció creixen també any rere any, tant en quantitat com en dificultat tècnica i qualitat artística. “Això vol dir que el concurs registra una forta embranzida, que ens anem superant i que per als participants parlar de venir a Andorra comença a ser uau!!” Així les coses, aconseguir passar el tall i participar “ara ja ho consideren un preu en si mateix”. 
 
Al lliurament de premis s’estrenava la nova cònsol major encampadana, Laura Mas, que va destacar que l’objectiu de la proposta és aportar un element més de dinamització a la vila.  Es va mostrar satisfeta per com es van desenvolupar els tres dies de certamen, contenta amb aquest increment amb la qualitat de les propostes i va assegurar que el departament de cultura comunal treballa ja per oferir-hi novetats. Com un canvi de data? Això no cal plantejar-ho, va assumir Lizarte: el temps està boig. 
 
Cisells
canvi
climàtic

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte