Diari digital d'Andorra Bondia

Coll de Nargó ofereix als visitants una nova ruta cultural guiada aquest estiu


Escrit per: 
Redacció


Com a novetat d’aquest estiu, Coll de Nargó ofereix als visitants diferents paquets turístics. Consten d’una visita guiada al Museu dels Dinosaures i al dels Raiers, al Mirador del Cretaci i a l’església de Sant Climent.

Aquestes visites estan pensades per a tots els grups d’edat i sobretot per a les famílies, ja que els socis del Club Super3 les poden fer gratuïtament. La durada és d’un matí i els caps de setmana no cal fer reserva prèvia. El Mirador del Cretaci és la gran novetat d’aquest any perquè es va inaugurar l’hivern passat. Es tracta d’un jaciment paleontològic on es pot veure al seu lloc de formació petjades, nius de dinosaure, vegetació i restes fòssils d’ous.
Durant moltes desenes d’anys, els homes de Coll de Nargó es van dedicar a fer baixar fusta pel Segre, per portar-la cap a les terres del sud, anant a buscar l’Ebre. Feien servir el riu com a via de transport i la fusta, amb les bigues entrelligades, formava una plataforma anomenada rai. Els rais i els raiers es van acabar als anys trenta, quan el transport amb camions va començar a ser una realitat i la construcció de grans embassaments va suposar barreres infranquejables, tant per l’aigua amansida com per l’alt graó de les preses.
L’estiu del 1998 es va inaugurar el Museu dels Raiers. Està integrat en la Ruta dels Oficis d’Ahir i està ubicat a l’antiga església del Roser, al cap de la vila. S’hi exposen les eines que utilitzaven els picadors al bosc (destrals, tribis, aurelles...) i la pròpia dels raiers, la ganxa. També hi ha reproduït a escala un rai de tres trams i l’armari del raier, amb la roba i els estris que feien servir per anar al rai. Amb l’objectiu de recuperar de la memòria popular d’aquest antic ofici, l’any 1982 dos rais van tornar a baixar pel Segre, en un tram comprès entre els Clops de Fígols i el pont d’Espia.
Aquesta tradició es va anar continuant i des de fa uns anys ja s’ha consolidat com un esdeveniment amb periodicitat anual. Aquest any se celebrarà el 15 d’agost i consisteix en una baixada de dos rais i en la celebració d’un dinar popular. Els dies abans es fa el muntatge dels rais a la plaça.
El nom del museu dels dinosaures de Coll de Nargó, Límit KT, es correspon amb el que la comunitat científica utilitza per referir-se al moment de la gran extinció dels dinosaures, fa 65 milions d’anys. Justament, l’exposició explica l’abans i el després d’aquell punt de la prehistòria, que va suposar un profund canvi en l’evolució de la vida a la terra.
L’espai expositiu de Coll de Nargó estarà dividit en diverses sales, dues de les quals estan dedicades als dinosaures terrestres i una altra als dinosaures marins. En una altra sala es recrea el despatx d’un geòleg de principis del segle XX, i el passadís d’accés a aquestes sales serveix per explicar la línia del temps. La planta del soterrani està dedicada a la gran extinció dels dinosaures.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic