El titular de Cultura, Albert Esteve, ja ho havia anunciat l’abril  passat durant la compareixença de la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura i Esports: l’estudi i la redacció del projecte de delimitació dels monuments i dels béns d’interès cultural s’externalitzarà.

El Govern ja ha obert –ho va publicar ahir el BOPA– els concursos nacionals per definir els entorns de protecció dels santuaris de Meritxell (el vell i el nou), a Canillo, i de l’església de Sant Romà de les Bons i de la Torre dels Moros (castell de les Bons) d’Encamp. El termini per presentar les ofertes per estudiar i proposar els entorns de protecció dels temples acaba el 9 d’agost. L’obertura de les pliques es farà el 16 d’agost.

Esteve també va anunciar a l’abril que adjudicarà a un despatx d’arquitectura la delimitació del perímetre de l’església de Sant Marc i Santa Maria d’Encamp. El concurs nacional, però, encara no s’ha publicat.

La Llei de patrimoni cultural 9/2003 estableix que s’han de delimitar els entorns de protecció dels monuments i dels béns d’interès cultural. Dels 71 entorns de protecció que s’han de definir, se n’han realitzat onze.

El ministeri de Cultura té previst, durant aquest any, delimitar set entorns de protecció:  els que ja treballen des de Patrimoni Cultural (les esglésies de Sant Julià i Sant Germà de Lòria, de Sant Esteve de Bixessarri i de Santa Eulàlia d’Encamp), el de Sant Martí de la Cortinada,  pendent d’aprovació a causa d’un litigi, i els tres que s’adjudicaran mitjançant concurs.

L’església de Sant Martí de les Bons, consagrada el 1164, és l’edifici més emblemàtic i conegut del conjunt monumental de les Bons. El segon edifici més important és la torre dels Moros (segles XIII-XVI), que era la torre de defensa del castell de les Bons. Les restes es troben al costat de l’església de Sant Romà, dominant el turó.

El santuari vell de Meritxell és d’origen romànic, però el que ha arribat fins a l’actualitat era el que es va acabar al segle XVII. El 1972 un incendi va destruir l’església i entre els anys 1974 i 1976 es va projectar i construir el santuari nou, obra de l’arquitecte Ricard Bofill. El temple cremat es va rehabilitar.