El Govern i el Comú d'Escaldes aportaran 30.000 euros per a la restauració del vehicle.

Al desembre farà tres anys, tres, que Velles Cases va engegar l’operació Fargo, el rescat de l’autobús més antic que es conserva al nostre país, fabricat el 1945 per la casa Dodge al Canadà i que el 1948 va ser matriculat entre nosaltres amb la placa AND 194. I per fi li veiem el final, a aquesta sensacional aventura d’arqueologia industrial.

El conveni a tres bandes formalitzat ahir pel ministeri de Cultura, el Comú d’Escaldes i l’entitat que presideix Claude Benet posa negre sobre blanc els serrells de l’acord a què havien arribat al maig. Assenyaladament, la propietat del vehicle, que des d’avui mateix assumeix el ministeri. Escaldes, de la seva banda, cedeix un box de l’aparcament comunal al Prat Gran per estacionar el Fargo mentre no se’n decideixi una ubicació definitiva. El conveni concreta també l’aportació econòmica de cada institució –el Comú hi destinarà 20.000 euros; Cultura, 10.000 més– i preveu que el ministeri l’inscrigui a l’Inventari General del Patrimoni.

Aquestes quantitats es destinaran a sufragar la fase final de la rehabilitació, que entra ja en la recta final. De fet, Benet es mostrava ahir especialment optimista –pensin que ha costat tres anys arribar fins aquí– i s’atrevia a donar una data: serà al desembre quan el Fargo sortirà del taller de la Comella que es va fer càrrec de la restauració. Superada la fase més complexa (extreure de la carrosseria el rovell acumulat en els quatre decennis a la intempèrie que va passar al solar de Fontaneda on el seu últim propietari el va abandonar, el 1977) la feina que queda pendent és molt més agraïda: col·locar de nou al seu lloc els vidres originals i el motor, i pintar la carrosseria amb els colors corporatius de la Hispano-Andorrana: “Serà el nostre regal de Nadal. Com vam dir des del principi, el Fargo és l’autocar de ningú, el projecte de tots”. 

La pregunta òbvia és quin serà el destí final del Fargo. De moment es quedarà a Escaldes, i segons el conveni, institucions i particulars en podran demanar l’ús per a activitats culturals i promocionals. Un extrem que satisfà especialment Velles Cases perquè el temor de l’entitat era que el Fargo acabés aparcat en alguna rotonda remota. “Al Prat Gran no hi estarà pròpiament exposat, però sí en un espai cèntric i que en facilitarà la cessió, perquè aquest vehicle és de tots i el sentit de tot el que hem fet des de Velles Cases és que el ciutadà el faci seu, el senti com a propi”.

Des de l’inici de l’operació Fargo s’hi han invertit 35.000 euros, als quals cal afegir els 30.000 que ara aporten ministeri i Comú. En faltaran encara uns 30.000, calcula Benet. Així que hi ha campanya de mecenatge a la vista.