Diari digital d'Andorra Bondia
Martin Tronos Danaerys Còmic Pieras
Martin Tronos Danaerys Còmic Pieras

Danaerys, princesa de la vall del Nord


Escrit per: 
A. Luengo / Il·lustració: Enrique Corominas

Té francament poc a veure amb Emilie Clarke, la Danaerys titular de la sèrie Juego de tronos. Però té a favor seu que és la Danaerys autoritzada per George R.R. Martin en persona —va ser ell qui li va suggerir a Enrique Corominas que la posés a la portada de Danza de dragones— i, millor encara, sobre la seva cabellera albina s’erigeix una rèplica de Sant Esteve, l’arxiprestal de la capital. Hi podríem trobar a faltar el reglamentari huarg —ja ho saben: els inquietants llops que crien els hereus de la casa Stark, quina família— i ens hi sobren potser els absis de l’ampliació que va perpetrar Puig i Cadafalch. Però no ens posarem ara llepafils: el cartell de la 20a edició de La Massana Còmic, que firma Corominas —el portadista oficial de la saga, que s’afegeix així a la il·lustre nòmina de cartellistes del saló, al costat, entre d’altres, de William Vance, Paco Roca i Ana Miralles: unes perles— i que està cridat a convertir-se des d’ara mateix en peça de col·leccionista, com augurava ahir l’ànima del saló, Joan Pieras. Per si de cas no en troben un exemplar, el tenen aquí al costat, amb aquesta Danaerys pletòrica, cent per cent nòrdica, digna hereva de les víkings que pul·lulaven pel pulp clàssic i molt més formidable —convindrà el lector— que la Danaerys televisiva.

Corominas, que arrossega —ja ho veuran— una legió de fans, protagonitzarà una de les dues conferències programades: serà el 9 d’abril a la Closeta, en una prometedora trobada amb els lectors; el mateix dissabte a la tarda, el pare de Roco Vargas, Daniel Torres, presentarà en públic La casa: crónica de una conquista, obra en tots els sentits monumental i ferma candidata a endur-se el premi a la millor obra del saló de Barcelona. I, immediatament després, la reglamentària sessió de firmes, amb els nou autors encadenats tota la tarda a l’estoig de pintures, llapis i retoladors. Corominas i Torres compartiran taula amb la gòtica Victoria Francés, que torna al saló —hi va debutar el 2008— amb Dark Retrospective, que és el que diu el títol i que, atenció, exposarà des del 7 d’abril fins a final de mes al Museu del Còmic de les Fontetes.

Al costat d’aquestes tres estrelles de la il·lustració espanyola d’ara mateix —llàstima que a última hora se’n desdigués el gran Ibáñez, que havia de venir amb Rio 2016, l’últim Mortadel·lo—, el cartell es completa amb dos clàssics com el bilbaí Daniel Redondo (La marque de la sorcière) i el madrileny Justo Jimeno (El Quijote), i autors emergents a punt de fer el salt, si no és que ja l’han fet, des de la valenciana Ana Oncina, millor obra al saló de Barcelona del 2014 (Croqueta y empanadilla) fins a l’andalús Mateo Guerrero, que arrasa a França amb un pèplum estil Marini (Gloria Victis), i el terrassenc Oriol Hernández, un altre que triomfa al mercat francès (La peau de l’ours). I no ens descuidem, en fi, de dos aniversaris més: els 35 anys de La Cúpula, que celebra amb 35 portades de la mítica revista El Víbora, inclòs l’original del número 1, que firma Gallardo, i els 25 d’Amaníaco. I de propina, el catàleg de les últimes deu edicions de La Massana Còmic, amb la seixantena d’autors que han desfilat pel saló des del 2007. Com diu Pieras, “no sabem el que tenim; de vegades fa l’efecte que en són més conscients a fora que aquí. I no ho dic pel Comú, que ens ha ajudat sempre”. ¿Exagera? Doncs ho tenen fàcil per comprovar-ho: el 8 d’abril a La Closeta.

Muñoz, el deixeble d’Ezquerra, torna a casa

Es diu Ricardo Muñoz (1980), és el novè autor del saló i ocuparà el lloc habitualment reservat als il·lustradors de casa. Amb motiu, perquè tot i que és veí de Segur de Calafell va créixer a la Massana. De fet, els primers passos en el món del còmic els va fer sota el mestratge de Carlos Ezquerra, als primers anys 90, veí de la parròquia i pare d’un company seu de classe: “Em prestava àlbums, em deia el que havia de millorar... El més semblant a un mestre que he tingut, perquè sóc autodidacte.” Diu que el toc Ezquerra encara es pot detectar als rostres que dibuixa. A finals dels 90 es va instal·lar a Barcelona, i des d’aleshores ha tocat tant la pintura artística —ha exercit com a professor i té al Youtube un canal on ensenya a dibuixar— com la il·lustració: seva és la portada de Ciudadano Jesús, del televisiu Antonio Piñero (Cuarto Milenio). Té en projecte un còmic —Lux Midi, fantasia medieval en la línia de Segrelles— i a la Massana compareixerà amb una sèrie d’acrílics que repassen totes les seves facetes.

Còmic massana
Pieras
Corominas
Juego tronos
Martin
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic