Encamp estrena aquest agost un nou espectacle de dansa contemporània i música en viu per oferir un nou atractiu per a turistes, però també per a residents, amb un doble objectiu "fer valdre el patrimoni cultural i natural i fer-ho amb un espectacle de dansa i música en viu que convida els espectadors a endinsar-se i fondre's en l'entorn d'un lloc únic i idíl·lic com és Sant Romà de les Bons". Així ho ha descrit la consellera de Turisme i Comunicació, Verònica Solsona, que ha afegit "és una nova proposta de turisme cultural per l'estiu".
Tanmateix, el conseller de Cultura, Infància i Joventut, Joan Sans, ha explicat que “s’estrena un espectacle produït a Andorra, amb talent nacional, i que alhora busca traspassar fronteres aconseguint un públic visitant que vulgui gaudir del patrimoni des d’una altra perspectiva”. Sans ha afegit que és una “col·laboració entre departaments comunals i institucions que esperem que tingui molt bona acollida”.
Al seu torn, la cap de producció de la Fundació ONCA, Teresa Areny, que ha parlat en representació de les fundacions i entitats encarregades de la coproducció, ha remarcat que “gràcies a l’esforç de totes les persones i entitats implicades s’ha pogut tirar endavant aquest projecte tan ambiciós i complet, que aposta pel talent del país, i que arriba amb una proposta molt elaborada després de tenir la seva fase embrionària l’any passat”.
Un espectacle immersiu en un escenari idíl·lic
Traginant pulsions a Sant Romà de les Bons és un nou espectacle de dansa contemporània i música en viu, coproduït per l’ENA, l’ONCA, l’Àrea de Museus del Govern d’Andorra i el comú d’Encamp, que envaeix un espai natural per a fer un recorregut pel passat siderúrgic de les valls d'Andorra, inspirant-se del procés de transformació i obtenció del ferro. Així ho han explicat les codirectores i ballarines de l’espectacle, Emma Riba i Rosa Mari Herrador, que durant setmanes han fet petites representacions de part d’aquest espectacle i n’han destacat “la bona acollida per part del públic”.
Riba ha explicat que “és un espectacle on la dansa i la música s'obren camí en un escenari sense telons ni distàncies” i, per tant, “el públic també forma part de l’espectacle”. Un espectacle “de creació contemporània feta amb els llenguatges de la música i la dansa i que té el ferro com a eix vertebrador. Un element que ha esdevingut tret identitari de la nostra cultura”.
Per la seva part, Herrador ha assenyalat que “traginar és el verb clau, una acció històrica de passar informació i estrènyer lligams entre els diferents pobles dels Pirineus. Tot plegat, transformem una mirada de tradició en una més contemporània”. L’objectiu és “generar un viatge, suggerir colors, emocions, i portar l'espectador a una emoció i sensibilitat que no el deixi indiferent”.
Amb paraules de les dues directores “és una oportunitat per repensar l'experiència artística. Una proposta que itinera pel passat i el present de la nostra identitat” on es convida el públic a revisitar espais que els hi són coneguts a través d'una altra mirada, d'una nova experiència; la de la dansa i la música en diàleg amb l'entorn natural. Dansa i música es donen de la mà i es posen al servei d'aquest espai escènic natural i orgànic, on ens conviden a mirar i a escoltar com a elements vius i transitants que es fonen en el seu paisatge. Cultura i natura s'abracen per donar peu a una experiència única i irrepetible on el públic podrà gaudir de manera holística d'aquesta simbiosi d'elements.
Finalment, la consellera de Turisme ha afegit que “l’espectacle no té diàleg i la música i l’expressió corporal prenen una força extraordinària amb l’objectiu de colpir al públic, tant visitant com resident, durant els 50 minuts que dura l’espectacle” i ha afegit que “és un espectacle efímer, i només tindrem quatre oportunitats per veure’l”.
Traginant pulsions a Sant Romà de les Bons és un espectacle dirigit per Rosa Mari Herrador i Emma Riba i interpretat per; d’una banda, Xavier Pérez, Rosa Mari Herrador i Emma Riba com a intèrprets-ballarins i, de l’altra, per Lluís Casahuga i David Font com a intèrprets-músics. El disseny de vestuari ha anat a càrrec d’Anna Mangot.
Pel que fa a la representació, aquesta dividirà Sant Romà de les Bons en tres escenaris. Començarà a la zona de la penya, molt a prop dels camins rals, els quals tenen una forta vinculació amb la història que es vol contar i transmetre al públic. Seguint tot un fil conductor, s’arribarà a la torre com a segon escenari i, finalment, s’acabarà a la zona de la petita plaça de Sant Romà de les Bons. Traginant pulsions convidarà el públic a moure’s, dotant d’autonomia a cadascuna de les persones allà presents, permetent que agafin la perspectiva que desitgin i fent-les part del mateix espectacle gairebé de manera natural, esdevenint un públic actiu.
Les funcions tindran lloc els dies 12 i 13 d’agost a i 2 i 3 de setembre sempre a Sant Romà de les Bons a les 19 h. L’entrada és gratuïta, però cal reservar amb antelació a reservesmuseus@govern.ad