Diari digital d'Andorra Bondia
Canviar el pati de butaques és una de les prioritats de la intervenció programada al Comunal per a aquest estiu, també es renovaran els accessos als camerinos i les taquilles.
Canviar el pati de butaques és una de les prioritats de la intervenció programada al Comunal per a aquest estiu, també es renovaran els accessos als camerinos i les taquilles.

Deu anys més de Teatre Comunal


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: Jonathan Gil

La capital en prorroga fins al 2028 el lloguer que, a partir de març, passarà dels 3.500 als 4.500 euros mensuals.

Es tractava, diu el cònsol menor de la capital, Marc Pons, d’amortitzar l’imminent i profund lífting que se li practicarà a l’equipament, i que es notarà sobretot en la renovació del vestíbul i del pati de butaques –“Una prioritat”, insisteix Pons. Una inversió pressupostada en 270.000 euros i que tindrà lloc a partir del juliol. Com que el contracte de lloguer venç al desembre, el Comú va començar mesos enrere a renegociar-lo, i el nou document va passar ahir pel consell del Comú amb el vot favorable de tots els grups: d’una banda, prorroga el termini deu anys, fins al 2028 i des d’aleshores renovable per quinquennis; de l’altra, revisa a l’alça la renda pactada el 2013, que passarà de 3.500 a 4.500 euros, però el nou preu només es començarà a abonar a partir de març de l’any que ve.

Per a Pons, es tracta de dues clàusules oportunes i raonables: “Nosaltres necessitem un temps perquè la inversió ens surti a compte, i la propietat va fer en el seu moment un esforç important que ara li reconeixem”. En aquest sentit, el cònsol menor recordava ahir que el lloguer del Comunal s’enfilava el 2007 a 5.300 euros mensuals, una renda que, en el moment que va esclatar la crisi, el Comú es va començar a replantejar, en un estira-i-arronsa en què la cònsol d’aleshores, Rosa Ferrer, va arribar a apuntar la possibilitat de tancar el Comunal, i que es va resoldre el 2012: la propietat acceptava retallar fins als 3.500 euros el lloguer mensual, i el Comú n’injectava 45.000 en una intervenció d’urgència que va comportar el tancament de l’espai durant un any, entre el juny del 2012 i el juny del 2013.

En aquell moment només es va tocar l’imprescindible per adaptar l’equipament a la normativa de seguretat: es va canviar la instal·lació elèctrica, els detectors de fum, la centraleta de detecció d’incendis, la il·luminació ambiental, la senyalització de les escales, l’accessibilitat dels camerinos i l’ascensor. El mínim imprescindible perquè si no –deia Ferrer– “hauríem hagut de tancar el Comunal”.

Van quedar pendents els retocs que aleshores no es van considerar imprescindibles: assenyaladament, la renovació del pati de butaques, que són les mateixes amb què es va obrir el teatre –el 1995, en temps del cònsol Lluís Viu: reconvertir en teatre l’antic cine de les Valls va costar l’equivalent a 800.000 euros. Qualsevol que hagi tastat les cadires actuals convindrà que Pons té raó: canviar-les és efectivament “prioritari”. La intervenció també afectarà els camerinos i les taquilles. Els 45.000 euros del 2012 tampoc van arribar per instal·lar-hi calefacció i l’aire condicionat. Ja es veurà si tot això entra en el pack de la intervenció ara programada. Dependrà del projecte que els tècnics del Comú estan acabant de redactar.

En qualsevol cas, Pons augurava ahir que el Comunal estarà tancat per obres com a mínim dos mesos i, tot i que la voluntat és aprofitar les vacances d’estiu, que és el període de menys activitat –nul·la, de fet–, no descartava que aquest impàs s’allargués al setembre, fins i tot a l’octubre. Una previsió raonable perquè fa un lustre, i amb una intervenció molt menys aparatosa, el teatre va estar un any tancat. Si les obres s’allarguessin, tant la Temporada de Teatre com la infantil i el Cineclub, que són els principals usuaris de l’espai, haurien de mudar-se provisionalment: el Cineclub va traslladar aquell curs les projeccions a la sala d’actes de La Llacuna; la Temporada, al Centre de Congressos, pendent avui del concurs del casino. Si finalment en surt guanyador el projecte que preveu instal·lar-se al mateix Centre de Congressos, el Comú haurà de resoldre el trencaclosques.

Així que aprofitin les últimes sessions del Cineclub i les funcions de l’Aula de Teatre que continuen avui amb el Taller d’Adults per acomiadar-se’n. L’última, el 22 de juny amb el Taller de Joves. Quan reobri després de l’estiu, serà un altre Comunal. Més còmode, sens dubte. Esperem que igualment acollidor.

Andorra
Teatre Comunal
lloguer
Marc Pons
consell de comú
pròrroga
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic