En les últimes edicions es va començar a parlar de l’Art Camp com un exemple de diplomàcia cultural i el concepte ha fet fortuna entre els organitzadors, que en aquests termes van convocar la presentació de la trobada internacional d’artistes que, després de l’aturada obligada per la pandèmia, recupera el ritme i celebra, entre els propers dies 14 i 23, la setena edició. Com és de rigor, una estada d’artistes, alguns de casa, alguns vinguts d’arreu sota el paraigua de la Unesco, que faran estada a Ordino, on crearan algunes obres, intercanviaran idees, tècniques i consideracions sobre com veuen la vida i com és el món des de la seva perspectiva. A banda, enguany l’esdeveniment acollirà una conferència de Federico Mayor Zaragoza, ex-director general de la Unesco.
En aquesta ocasió s’afegeix la Universitat d’Andorra, que organitza una taula rodona sobre la importància de les arts plàstiques en la diplomàcia cultural, per a la qual s’han convidat personalitats de diversos països. “Hem tingut una molt bona resposta dels experts per tractar la diplomàcia cultural des de tots els àmbits”, ha explicat la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, en la presentació –en línia– de l’esdeveniment. Porta per títol Perspectives sobre les arts per a la diplomàcia cultural i es desenvoluparà en format híbrid (presencialment i en línia), dijous vinent al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Moderada per John Zvereff, delegat del rector de la UdA per a la internacionalització, la taula rodona comptarà amb la participació de gent com Daniel Bausch, vicedegà de l’Acadèmia Teatre Dimitri; Eugeni Bregolat, exambaixador d’Espanya; Pierre Buhler, exambaixador i expresident de l’Institut Francès o Hedva Ser, artista i ambaixadora de bona voluntat de la Unesco per a la diplomàcia cultural.
Cent-vuitanta artistes
En les sis edicions passades han participat en l’ArtCamp un total de 180 artistes procedents de tots els continents, segons el balanç realitzat per Ubach. Tots ells hi han contribuït amb la realització de 500 obres originals i algunes d’elles han estat incloses en exposicions en seus d’organismes internacionals portadores dels valors que promouen la pau i el respecte: Unesco, Consell d’Europa, OSCE i ONU. La ministra va recordar que el projecte, de celebració biennal i coordinat per la Comissió Nacional andorrana per a la Unesco, es va iniciar el 2008, emmarcat en la celebració de la Dècada internacional de l’apropament de les cultures (2013-2022), promoguda per l’esmentat organisme internacional.