El passat. Malentesos, rancor i distància entre germanes. Després, fets inesperats obliguen al retrobament. Telegràficament, és el punt de partida del segon curtmetratge que dirigirà Elisabet Terri, després de Vesania. Es dirà ‘Llana negra i comptarà amb Ingrid Rubio com a ‘partenaire’
El teatre massanenc de Les Fontetes va ser l’escenari de Vesania, el curt amb què Terri es va llançar a la direcció i que està completant un fructífer recorregut pel circuit de festivals. A Llana negra l’actriu, realitzadora i productora (és una de les potes d’Imminent Produccions, amb Josep Pozo) torna a apostar per un rodatge a Andorra. Al Coll de la Botella: “El lloc és important pels personatges però sobretot està escollit pel suc estètic que en traurem”, apunta, un espai que està molt imbricat amb una trama de la qual prefereix no donar gaires detalls. “Com que és un curt hi ha menys desenvolupament d’argument com podria passar en una pel·lícula”, argumenta. Però apunta els detalls d’una història (un drama, precisa) protagonitzada per dues germanes: “Una no perdona a l’altra certes accions del passat i això fa que hi hagi una gran distància entre elles”, però ara, “una nova situació, important per a les dues, fa que d’alguna manera es vegin obligades a entendre’s o a fer l’esforç almenys”.
Si en l’anterior proposta havia aconseguit enrolar l’actor Roberto Álvarez (és trist, però molts potser només el recordaran per Ana y los siete, la sèrie amb l’Obregón), en aquesta ocasió compartirà càmera amb Ingrid Rubio (Cites, Velvet).
Es rodarà en català i per enfrontar el projecte compta amb una subvenció del ministeri de Cultura de 4.570 euros. La previsió de Terri és dur a terme el rodatge del 6 al 8 d’octubre. Un calendari que té en compte l’altre projecte en què també s’ha embarcat, en aquest cas com a intèrpret: serà la Marieta de El fred que crema (fins ara havia estat només Fred).
Tornant a Vesania, s’estrenarà a Andorra al lloc on es va rodar, a l’octubre. Recalarà al país després d’un recorregut que li ha reportat tres premis i 19 seleccions, entre les quals al festival de l’Alfàs del Pi i a la 32 edició del festival de Girona que se celebrarà el 3 d’octubre. I estan nominats als Premis Oriana (festival Sant Andreu de la Barca) com a millor direcció i banda sonora.
‘El fred que crema’ reprèn el rodatge
Després de l’aturada obligada per la situació sanitària del rodatge de Fred, el projecte basat en l’obra teatral d’Agustí Franch que dirigeix Santi Trullenque recupera la marxa i avui mateix reinicia la gravació en escenaris de casa Rull de Sispony i la casa-museu d’Areny-Plandolit a Ordino. Descarta bona part del material rodat a les quatre jornades del març i canvia de nom: de simplement Fred passa a El fred que crema, per les ressonàncies de les traduccions al castellà i, sobretot, a l’anglès, The Burning Cold. Pel que fa a la part financera, el projecte es presenta com una Agrupació d’Interès Econòmic (AIE) que compta amb el suport de Televisió de Catalunya, l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i el Govern d’Andorra, a banda de productores privades: a Films de l’Orient i Red Nose s’afegeixen Arlong productions, David Ortiz com a productor executiu i Josep Pozo com a productor associat.
Part crematística a banda, la previsió és rodar en dues etapes. Aquesta primera etapa , en interiors, s’allargarà fins al proper dia 26; la segona etapa està programada per al novembre. Els canvis en el programa han comportat també modificacions en el repartiment. S’hi incorpora Greta Fernández, com s’havia avançat, al costat de Roger Casamajor i es mantenen els actors Daniel Horvath, Pedro Casablanc i Adrià Collado. També es compta amb dos actors polonesos (donen vida als refugiats dels nazis que aixopluguen l’Antoni i la Sara): Ksawery Szlenkier i Peter Nikolas. Per la banda andorrana, hi haurà Terri, com dèiem a dalt, Xavi Fernández, Joel Pla, Irina Robles, Ona i Laia Valle, Juanma Casero, Rafael Duarte i Simon Binsted.