Diari digital d'Andorra Bondia
El treball del periodista Alberto Martínez Embid, mort fa poques setmanes, s’ha endut una menció del Pirene.
El treball del periodista Alberto Martínez Embid, mort fa poques setmanes, s’ha endut una menció del Pirene.

El (bon) periodisme necessita temps


Escrit per: 
Eva Arasa Altimira / FOTO: SFGA

Qui signa aquesta crònica ha estat membre del jurat del Premi Pirene de periodisme d’aquest any i, per tant, m’haureu de permetre una reflexió abans de detallar la llista dels guanyadors. Les 17 obres presentades, 9 en la categoria de premsa escrita i 8 audiovisuals, demostren que hi ha molt talent i bones idees en aquest racó de món. Al periodisme, però, com en tants altres àmbits, li falten recursos. Recursos per desenvolupar els projectes com cal, reportatges i documentals que vagin més enllà del ritme frenètic del dia a dia, i que són bàsicament temps. Això és el que explica en bona mesura que no s’hagi repartit en cap cas el premi sencer, sinó que s’hagin atorgat accèssits i mencions, cosa que hauria de servir com a toc d’atenció més als mitjans de comunicació que no pas als professionals de la informació, molts dels quals fan hores extra per aconseguir publicar o emetre allò que en l’argot del sector anomenem “temes propis”, és a dir, tot allò que fuig de l’agenda de les rodes de premsa.

Després d’aquesta introducció, arriba el moment de conèixer els guardonats. Adrià Esteban i Lídia Raventós n’encapçalen la llista, havent rebut cadascun d’ells un accèssit per treballs publicats al Diari d’Andorra: “Mirar la mort als ulls” en el cas d’Esteban i el recull d’articles “Efectes de la Covid” en el cas de Raventós. Així mateix, Eva Clausó s’ha endut una menció pel reportatge “Una pionera a muntanya”, publicat a la revista Arrels, i el malaurat Alberto Martínez Embid una altra menció pel treball “La Andorra pirineísta. Crónicas de viajeros, excursionistas y escaladores (1788-1936)” publicat al Boletín digital de Montañeros de Aragón

En la categoria audiovisual, Marta Paixà s’ha endut un primer accèssit pel  documental “13.03.2020”, emès el 23 de novembre del 2020 per Andorra Televisió, i Laura Cugat i Desirée Sala un segon accèssit pel reportatge “L’opressió del gènere. Les dificultats del col·lectiu trans per expressar-se amb llibertat”, emès el 16 d’abril de 2021 als informatius del migdia i del vespre d’Andorra Televisió. Finalment, Xavier Balmes i Jordi Tena han recollit una menció per “Bestioletes”, una sèrie de càpsules audiovisuals sobre la fauna d’Andorra que es poden veure “a la carta” al lloc web de Diari TV. Tots els premis són dotats pel ministeri de Cultura, menys el darrer, que és dotat pel ministeri de Medi Ambient.

premi Pirene de Periodisme Interpirinenc
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic