El Cosmos Quartet i el recital de Jonaina Salvadó i Caroline de Mahieu, ganxos de la 4a edició.

És probablement una de les propostes més suculentes del nostre panorama clàssic. I això és molt dir en un país on conviuen el Festival de Música i Dansa, Ordino Clàssic, l’ONCA Basic –amb què comparteix, per cert, vocació de descoberta i descentralitzadora–, i la temporada d’òpera: portar la música diguem-ne culta a escenaris poc habituals, bàsicament, els temples romànics de la parròquia,  però que encaixen com un guant amb la formació de cambra. De fet, el nom del cicle ho diu tot.

Doncs la 4a edició ja té el cartell tancat, amb un nom que sobresurt per sobre de tots: el del Cosmos Quartet, jove formació de corda que en tan sols un lustre s’ha fet un nom al circuit clàssic espanyol i europeu. Hi tenen molt a veure els premis que ha anat col·leccionant des del 2014, des del BBVA Música de Cambra Montserrat Alavedra fins a l’Irene Steels-Wilsing Foundation Competition de Heidelberg. El pròxim repte, que ja tenen al sac, és debutar al Palau de la Música i a dos festivals de prestigi com són el de Torroella de Montgrí i el Pau Casals. Això serà el curs que ve. Abans desfilaran per Sant Serni de Canillo amb un programa consagrat a Schubert, Ligeti i Beethoven, en la cinquena i penúltima cita del cicle (23 de novembre).

L’altra proposta eminentment popular serà la que protagonitzaran la soprano Jonaina Salvador i la mezzo Caroline de Mahieu: serà el 9 de novembre, i de nou a Sant Serni, amb l’acompanyament de Nicolas Licciardi al piano i un programa que sota el lema Amigues íntimes o rivals: dones d’òpera, repassarà duos cèlebres de Berlioz, Mozart, Bellini i Monteverdi. A la parroquial de Canillo s’hi han programat dues cites més: el duo que formen Jordi Albelda (violoncel) i de nou, Licciardi, al piano, amb obres de Chopin, Grieg i Boissier (30 de novembre) i, atenció, el duet de pianos Sánchez & Fortuny, que a l’abril es va endur la primera edició del concurs Cambra Romànica –el germà petit del cicle. Doncs bé, el premi incloïa un recital, que tindrà lloc el 16 de novembre amb un programa consagrat a la música germànica dels segles XVIII i XIX, i Mozart, Schubert i Schumann com a plats forts.

Però la gràcia del Cambra Romànica –bé: una de les gràcies– és com dèiem la vocació descentralitzadora. Per això les dues primeres cites d’aquesta edició s’han programat a Sant Miquel de Prats, amb el duo Divertimento, Lisa Downes, a la flauta travessera, i David Font a la guitarra clàssica, i obres de Piazzola, Debussy, Poulenc, Satie i Rodrigo (26 d’octubre, en l’estrena del cicle), i li seguirà a Sant Bartomeu el Quartet Vivanco, integrat per estudiants de l’Escola Superior de Música de Catalunya i finalistes del concurs, amb obres de Xostakòvitx i Mozart, hiperrepresentat aquesta edició, com veuen (2 de novembre).

Com han comprovat, Cambra Romànica no desfilarà aquest any ni per Sant Pere del Tarter ni per Sant Joan de Caselles, on en edicions passades s’havien programat concerts. Es tracta d’una qüestió d’espai –un o dos pianos no caben a tot arreu– i d’aforament –és previsible que vetllades com la del Cosmos Quartet i el vespre líric congreguin un públic nombrós. Però no és tan sols possible sinó també probable que en pròximes edicions el cicle hi torni.

La segona edició del concurs, finalment, tindrà lloc a la primavera amb el format habitual i dues categories a concurs: Avançada per a majors de 18 anys i/o professionals, i Base, fins a 18 anys, en dates encara per concretar. Tot plegat ho organitza l’Associació Amics del Cambra Romànica, que ha pres el testimoni del Comú de Canillo. Pelet clandestí, però sensacional.