Diari digital d'Andorra Bondia

El català és la llengua més utilitzada gràcies als canvis en la població


Escrit per: 
M. S. C.

Per primer cop després de molts anys, el català és la llengua més utilitzada entre la població d’An­dorra. Segons indica l’estudi de coneixements i usos lingüístics del 2014 elaborat pel CRES, la majoria d’enquestats la fan servir per parlar, llegir i escriure (un 49%, un 46% i un 46%, respectivament). En segon lloc hi ha el castellà (amb una freqüència d’ús del 37% quan la parlen, del 39% quan llegeixen i del 36% quan escriuen). A més distància hi ha el portuguès (amb un 7%, un 4% i un 6%) i el francès (amb valors al voltant del 5% i 6%). De fet, l’indicador lingüístic del català (que té en compte el coneixement i l’ús de la llengua) assenyala que ha passat de 48 a 58 –que es considera un valor mitjà– des del 2009.
Si s’observen diferents àmbits, el català és la llengua més utilitzada a casa (passa del 30% al 37,5%) i també creix el nombre de llars que la tenen com a exclusiva (del 26% al 34%) en detriment del castellà. També ho és amb els amics (les persones que la utilitzen passen del 30% al 40%) i, així mateix, destaca el volum d’enquestats que diuen que només hi parlen en català (passen del 22% al 28%). Quant a la feina, el 67% diu que parla en català amb els companys, mentre que l’ús exclusiu del català puja del 29% al 31%. Si es fa atenció a les relacions laborals amb clients o proveïdors, creixen les persones que fan servir el català i el castellà (de l’11% a quasi el 28%) i disminueixen les que només parlen en català (del 45% al 38%) i també les que només ho fan en castellà. Per últim, a l’administració pública, les persones ateses només en català han passat del 82% al 91,5% i les que s’hi han adreçat en aquesta llengua han crescut del 70% al 80,6%. D’aquestes dades se’n pot extreure l’indicador d’ús del català, que passa del 2,9 al 3,2 (en una escala de l’1 al 5), mentre que el castellà baixa (del 3,2 al 3) com també ho fa el francès, i el portuguès s’estanca.
Segons es desprèn de l’enquesta, que s’elabora cada cinc anys, aquesta millora de la salut del català està més relacionada amb els canvis sociodemogràfics del Principat que no pas amb les polítiques per potenciar la llengua. Així, en els darrers anys ha disminuït la rotació poblacional (la gent que fa menys de cinc anys que viu al país ha passat de representar el 6,6% al 2,7%), creixen els nacionals andorrans i els nouvinguts provenen principalment de Catalunya. A més, ha disminuït l’activitat econòmica en sectors on el català era menys utilitzat (la construcció i la indústria).
L’estudi també assenyala que la llengua materna castellana és la més freqüent (44%), seguida del català (40%), que creix deu punts. També augmenten els enquestats que s’identifiquen amb el català (del 38% al 50%) i el 45,6% diuen que la seva llengua d’ús habitual és només el català (un 27,5 afirmen que és només el castellà).
Tot i que l’indicador de coneixement per a cada llengua indica que el castellà és la més coneguda (9,2), el català creix del 7,4 al 8,1. Altres dades exposen que el 42% inicia sempre les converses en català encara que continua observant-se l’hàbit de canviar de llengua en funció de l’entorn i la conversa. Al mateix temps s’alerta que tot i l’augment de l’ús i el coneixement del català, en determinats contextos el castellà continua sent la llengua franca.

Campanyes per al sector comercial i d’oci

Tot i que la ministra  de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, va remarcar que els indicadors assenyalen que el català se situa en “el millor moment després de molts anys”, va afirmar que caldrà valorar la posada en marxa d’accions en els sectors econòmics en què l’ús del català és “força deficient”. El Govern no impulsa cap iniciativa d’aquest tipus des del 2011 –quan l’executiu va emprendre actuacions de forma conjunta amb les grans superfícies– i ara es valorarà iniciar una campanya adreçada als locals d’oci i als centres comercials.

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

El Govern no impulsa cap iniciativa d’aquest tipus des del 2011 –quan l’executiu va emprendre actuacions de forma conjunta amb les grans superfícies– i!!!!! vol dir perquè han marxat un dels col·lectius d'immigrants que no parlen el català? ha estat per xiripa ?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte