Diari digital d'Andorra Bondia
L’anomenada Unitat lèxica d’àmbit restringit corresponent al ‘Parlar d’Andorra’ de la ‘Proposta’ inclou 45 andorranismes.
L’anomenada Unitat lèxica d’àmbit restringit corresponent al ‘Parlar d’Andorra’ de la ‘Proposta’ inclou 45 andorranismes.

El clípol continua als llimbs


Escrit per: 
A. Luengo / Foto: BonDia

L’edició en paper de la ‘Proposta per a un estàndard oral’ ‘oblida’ les desenes d’andorranismes pendents, i les últimes reformes del DIEC2 continuen sense incorporar el terme per al nostre transport públic.

Era la finestra d’oportunitat que havia augurat el filòleg David Paloma, autor de Paraula d’Andorra, perquè la Secció Filològica fes un pensament i incorporés, a la Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana que es va publicar en PDF el 2019, les desenes d’andorranismes que havien quedat pendents. Termes d’ús no direm que habitual, però sí prou comú com ara carrota, cassigall, desener, espalillat, llevador, parapública, sindicatura i visura. La resta, fins a arribar a la cinquantena, són potser d’ús molt més minoritari però això, ja saben, va per cases i el que a nosaltres ens pot semblar una relíquia –posem-hi cascavellic, gerricana, orandeta, sirro, trafolla i trenca– al lector li poden semblar termes familiars. La llista l’havia elaborat el mateix Paloma, i en aquests tres anys l’ha fet créixer amb dues aportacions que li havien passat aleshores desapercebudes: callissa i gambeto.

Però és igual, perquè cap d’aquests cinquanta andorranismes s’ha enfilat a l’edició en paper de la Proposta que acaba de publicar la Filològica. Sí que hi figuren els 45 que ja havia incorporat el 2019, després d’anys i panys, amb bander, batlle, clípol, comú, cònsol, copríncep, donja, manador, nunci, parròquia, pitavola, posella, posobra, quart, raonador i síndic com a peces més nostrades. Però de seguida sorgeixen els dubtes: per què manador sí, però desener no? I nunci sí, però llevador no? Misteris de la Filològica.

Paloma tenia legítimes esperances que els termes rebutjats aleshores tinguessin ara opció de redimir-se. Sobretot perquè, diu, Joan Veny en persona, que ha tingut cura de l’edició en paper de la Proposta, augurava al pròleg de Paraula d’Andorra que alguns dels andorranismes desterrats hi podrien ser admesos quan arribés el torn del paper. No ha sigut així, però el pitjor de tot no és això, sinó que la Filològica no ha trobat el moment per afegir al DIEC2 onze dels andorranismes que ja havien rebut la benedicció de la Proposta. I no parlem de termes rebuscats, sinó de paraules tant o més presents en la parla habitual que les que sí que van merèixer els honors del diccionari, des d’aixarnola i buner fins a clípol i redort. Doncs s’han quedat de moment als llimbs: figuren a la Proposta però no al DIEC2 –i mira que ha tingut oportunitat d’afegir-les en les dues últimes actualitzacions de la versió en línia, el març i el novembre del 2021.

Què hi podem fer, perquè les cinquanta maleïdes s’enfilin a la Proposta, i les onze de la Proposta (buner, clípol i companyia) siguin acceptades pels doctes acadèmics de la Filològica? “Una forma de pressionar-los podria ser que els autors i els mitjans del país ho reclamessin. O que Política Lingüística en fes una petició formal”, especula Paloma. El cert és que els andorranismes de la Proposta figuren en l’annex Unitats lèxiques d’àmbit restringit, al costat dels termes corresponents als dialectes septentrional, central, balear, nord-occidental i valencià.

El que la Filològica anomena parlar d’Andorra inclou els 45 andorranismes que ja s’ha dit, exactament el 3% del total de 1.740 unitats lèxiques d’àmbit restringit i a distància considerable de les 771 del valencià, les 469 del balear, i les 286 del septentrional. Són, en canvi, un grapat més que les 36 del central, escassament representat en aquesta secció perquè la major part del lèxic del català central ja apareix entre els 21.385 termes al corpus general. Conclusió: “Els andorranismes hi figuren probablement en la proporció correcta al pes que tenen en la llengua. No hem de ser pessimistes: aquests 45 inclosos a la Proposta són el fruit d’una reivindicació històrica. Està bé. Potser ha arribat el moment que se’ns tingui una mica en compte i  s’acabin incorporant el mig centenar que falten i que tenen arguments similars per ser-hi”.

Andorra
Cultura
llengua
andorranismes
diec

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte