Hi ha vida més enllà de Sant Jordi. Afortunadament. Comença ja i a Madrid, que des de fa tres cursos marca l’inici de la temporada que culminarà al setembre amb la Fira del llibre pirinenc, a Organyà, i amb la Setmana del Llibre Català, a Barcelona. Aquesta serà la 84a edició, i tindrà lloc com és tradició al Retiro del 30 de maig al 15 de juny. 

Serà la tercera ocasió que l’Associació d’Editors i el ministeri hi obren paradeta. Recordin que tot plegat va començar ara fa un lustre quan Jan Arimany s’hi va plantar per lliure. L’editor de Trotalibros en va tornar amb els ulls que li feien pampallugues i va convèncer els col·legues que allà s’hi havia d’estar. No només per les vendes, que també –un miler d’exemplars per curs– sinó sobretot a veure i a ser vist, a fer contactes amb autors, editors, distribuïdors, llibreters i influencers, que en el món de l’edició també n’hi ha, i si no que li ho diguin a Arimany. Joan Peruga, que hi va ser l’autor convidat l’edició passada, ho resumia de forma gràfica: “La Feria és com Sant Jordi però multiplicat per quinze”. Pels quinze dies que dura, és clar. 
I precisament serà l’autor convidat la principal diferència respecte a edicions anteriors. Peruga, que va ser el del 2024, i Iñaki Rubio, el 2023, no tindran aquest any successor. Oliver Vergés (Anem), aquí amb el barret de portaveu dels editors, treu ferro a aquesta absència: “Es tracta de seguir picant a la porta i de portar-hi una bona mostra de la producció editorial. Tenim ganes de tornar-hi i de seguir projectant-nos, de donar a conèixer la literatura andorrana. I això passa necessàriament per les traduccions. Sabem que és una feina a mitjà i llarg termini, però hem de ser perseverants. Aquesta edició hi portem per exemple Picasso en el Pirineo, però hem de continuar picant pedra. I no descuidar els llibres en català, que tot i que residual, a Madrid també tenen certa sortida”.

L’any passat Peruga s’hi va plantar amb els seus tres títols traduïts al castellà (Último verano en Ordino, Alcanadre i El museo del elefante) i l’anterior, el mateix Rubio amb Muertos, ¿quién os ha muerto? Els més venuts en aquella ocasió van ser Amor, d’Elizabeth von Armin (Trotalibros), Historia de Andorra en once episodios clave, del mateix Vergés, i Leyendas de Andorra, d’Àlvar Valls i Roser Carol (Anem). I com no es cansava de dir un entusiasmat Peruga a la tornada de l’aventura madrilenya, “si tens obra traduïda al castellà, s’hi ha d’anar. La projecció que et dona en el mercat espanyol, m’atreviria a dir que també en l’iberoamericà, no té parangó. Per no parlar dels contactes amb altres autors, editors, llibreters i naturalment lectors”.

Recordin a més afegits com la visita que la reina Letícia va girar l’any passat a la parada andosina: té mèrit perquè de les prop de 400 que hi ha al Retiro, només es va aturar a quatre, i una d’elles va ser la nostra. Se’n va endur quatre títols, obsequi de la casa: Rostros en el agua, de Jamet Frame; El románico en Andorra, de Mireia García; Muertos, ¿quién os ha muerto? i Historia de Andorra... Veurem si aquest any tenim tanta sort.

L’altra bona, estupenda notícia és que Madrid serà la segona cita de la temporada. Immediatament abans, els dies 24 i 25 de maig, Trotalibros, Medusa, Anem i Editorial Andorra s’estrenaran a Literal, la Fira d’idees i llibres radicals –així s’autodefineixen– que des de fa deu anys, aquesta serà l’11a edició, té lloc al recinte Fabra i Coats. En aquest cas la iniciativa parteix de la llibreria El Refugi de la Seu, que hi ha embarcat també Llibre del Pierineu, Salòria i Meraki, i entre la vintena de col·loquis del programa paral·lel a la fira estrictament comercial s’hi ha colat una taula rodona sota el lema Pirineu: ecosistema del llibre propi, amb la participació de Montse Milán i de dos col·laboradors del Bondia, Laura Casanovas i Isidre Domenjó.