El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, juntament amb l'arxivera del comú de la parròquia, Laia Farrés, han comentat aquest dimecres en el marc d'unes declaracions a la premsa que es proposen buscar ús i, fins i tot un propietari, al miler de vinils de la col·lecció del pianista americà Jean C. Redd. Es tracta d'una part de la col·lecció familiar que la Biblioteca Nacional d'Espanya no ha acceptat custodiar al seu fons i que, per tant, resta encara a l'arxiu comunal de la parròquia. "És una col·lecció molt important que mereix un espai digne. Va estar molts anys a la deixalleria amb unes condicions poc òptimes" ha recordat Majoral.

Tal com ha apuntat Farrés, alguns d'aquests discos i partitures -molts d'ells d'artistes francesos de finals de segle XIX fins al 1920- podrien tenir cert valor, com l'òpera 'Rebecca', escrita per Armand Castanyé, també membre de la família en qüestió. Tot i això, l'arxivera s'ha mostrat comprensiva amb el fet que, de moment, cap institució del Principat se n'hagi volgut fer càrrec pel fet que es tracta d'un material que no està relacionat directament amb la parròquia, el país o les institucions andorranes.

"Simplement, és la col·lecció d'un particular que circumstancialment va venir a viure aquí" ha assegurat. Per la seva banda, Majoral ha lamentat que a Andorra s'hagi donat poca importància a la col·lecció. "S'ha parlat amb diverses institucions del món de la música i ningú va voler tenir aquesta col·lecció a disposició seva i, sobretot, a disposició de la gent de carrer que li pugui interessar. Per dir-ho clar, ningú la vol".

La Biblioteca Nacional d'Espanya, però, sí que ha acceptat fer-se càrrec de l'altra part de la col·lecció familiar, en aquest cas, corresponent als 3.000 exemplars de discos de pedra. Una cessió que es va formalitzar el passat dilluns 24 de juliol amb la signatura del conveni entre la corporació laurediana i l'organisme espanyol. "El missatge que ens van donar va ser d'agraïment. La col·lecció que es van emportar representa un 10% del fons de la biblioteca nacional espanyola" ha celebrat el mandatari comunal mentre afegia que la Biblioteca Nacional d'Espanya "no és qualsevol institució". Amb relació a aquest tema, Farrés ha assegurat que, des de la seva visió d'arxiu, considera que és el millor lloc on es podrien haver enviat. "Ells tenen els recursos, els mitjans i la gent especialitzada... tenen totes les condicions" ha assegurat.

De fet, van ser els hereus de Jean C. Redd i Margarita Morante qui l'any 2008 van fer la donació al comú d'aquesta extensa col·lecció documental formada per una important fonoteca amb milers de discos de pedra i de vinil de música clàssica, d'òpera i de jazz. La col·lecció es va anar creant al llarg de generacions de la família Redd i va viatjar pels Estats Units, França i Espanya.