Bonell va firmar dimarts a Barcelona el compromís de compra, amb un termini d'execució de sis mesos. L'Executiu haurà de demanar un crèdit extraordinari que requerirà l'aprovació del Consell.
Els dos fragments del cicle de la Passió de l'església de Sant Esteve en mans de la família Bosch tornaran a casa. Serà en el termini de mig any, segons el compromís de compravenda firmat dimarts a Barcelona per la ministra de Cultura, Mònica Bonell. El preu, 2.750.000 euros, que el Govern vol sufragar a través d'un crèdit extraordinari que haurà d'aprovar el Consell General.
Es tracta de les dues pintures murals de l'absis de l'arxiprestal, El petó de Judes i La flagel·lació de Crist, que l'últim executiu liberal, amb Albert Pintat al capdavant, ja va intentar adquirir al 2008 per un preu sensiblement superior, 3,9 milions. L'operació va encallar aleshores al Consell General, que va denegar el preceptiu crèdit extraordinari, i en un episodi que va comportar la mort política de l'aleshores ministre de Cultura, Juli Minoves. L'any següent, el Govern socialdemòcrata de Jaume Bartumeu, amb Susanna Vela a la cartera de Cultura, ho va intentar de nou amb una oferta substancialment més baixa, 1,9 milions d'euros, que la família Bosch va considerar gairebé una ofensa. I tot plegat va quedar després a la nevera, fins que al juny passat el cap de Govern, Xavier Espot, li va encarregar a Bonell que reprengués les negociacions per recuperar el conjunt. L'operació, com dèiem, es va tancar dimarts amb un preu global de 2.750.000 euros.
Les peces que tornaran a Sant Esteve son dos dels quatre fragments que decoiraven originalment l'absis del temple romànic, avui capella lateral de l'arxiprestal: es tracta de El petó de Judes, que fa 242 centímetres d'ample per 203 d'alçada, i de La flagel·lacio de Crist (165 per 203 centímetres), atribuïts a l'anònim Mestre d'Andorra i datats entre els segles XII i XIII, van ser arrencats a finals del 1926 pel restaurador italià Arturo Cividini i per ordre de l'antiquari barceloní Josep Bardolet, i tot el cicle va passar immediatament a formar part de la col·lecció de l'empresari Ròmul Bosch. La crisi dels primers anys 30 el va obligar a empenyorar i vendre part de la col·lecció: El petó de Judes i La flagel·lació de Crist van quedar en mans de la família. Un tercer plafó, El lavatori de Crist, va acabar ingressant a la col·lecció Várez Fisa, que el 2013 el va cedir al Museu del Prado madrileny, i al quart, Els improperis, se li perd immediatament la pista. El MNAC de Barcelona en conserva una absidiola i cinc fragments murals, que juntament amb els frescos de Santa Coloma van ser les estrelles de l'exposició Benvingudes a casa vostra, el 2014 a l'antiga sala d'exposicions de Bombers.