El consell de ministres ha aprovat aquest dimecres la licitació dels treballs de consolidació estructural de l’estrep dret del pont de la Margineda. L’anunci arriba encara no un mes després que en aquestes mateixes pàgines s’expliqués que el monument presenta una feblesa important en els seus peus, detectada fa més d’una dècada i que comporta que no podria suportar una pujada inesperada i abundant del cabal del riu. El ministre portaveu, Eric Jover, però, ha mantingut aquest dimecres que el pont no presenta cap “risc imminent” i que s’ha decidit actuar “per precaució”.
Jover ha explicat que “les inspeccions visuals no han percebut defectes” i ha afegit que “sabem que l’aspecte general és bo, sense lesions que es puguin qualificar d’importants”, per la qual cosa “no hi ha un risc imminent”. Amb tot, ha defensat que són coneixedors de la situació i per això s’ha decidit actuar. “És una actuació per precaució, de prevenció abans que les lesions siguin evidents o que preocupin més”, ha argumentat, recordant que en tractar-se d’un bé d’interès cultural (BIC), “és fortament recomanables fer obres de consolidació a la base”.
El ministre ha detallat que la base del pont reposa damunt de sediments al·luvials força inestables i consistents en diferents nivells de graves que, en estar exposades a les aigües superficials i a les del subsòl provinents del riu, es degraden. A més, ha apuntat que també existeix el component meteorològic, que pot accelerar el procés. “El pont pot patir en funció de la freqüència de la crescuda del riu i vist que són elements que no podem controlar hem cregut convenient iniciar aquest procés”.
Els treballs tenen per objectiu protegir el fonament de l’erosió local i la soscavació, de manera que es planteja construir una barrera de micropilots al voltant de l’estrep del pont, sense tocar-lo, de forma que el terreny on carrega l’estructura quedi confinat dins d’aquesta barrera, i descarten així l’opció visualment intrusiva sobre el bé cultural. De la mateixa manera s'ha destacat que les intervencions, tot i que són específiques per a les zones afectades, s’han pensat d’una forma planificada i integral sense perdre de vista la conservació del conjunt.
Motius
El portaveu de l’executiu no ha entrat en gaires detalls quan ha estat qüestionat sobre els motius que han portat el Govern a intervenir ara si les febleses s’havien detectat fa més d’una dècada. “La política de mesures preventives del béns d’interès cultural s’ha d’organitzar des del punt de vista del calendari perquè sigui sostenible pel pressupost de l’Estat”, ha manifestat, afegint que “anem fent en funció de la patologia o els riscos que pot tenir i ara el ministeri de Cultura ha considerat escaient desenvolupar aquesta acció”.
Tal com va explicar el BonDia va ser el 2008 o 2009 quan l’expert francès en patrimoni Benoît Mélon va fer un projecte de restauració del pont, que anava acompanyat dels informes pertinents. En aquest sentit advertia que tot i que el monument havia aguantat 500 anys, ara podria ser vulnerable, entre altres raons perquè amb la canalització del riu el cabal passa per sota del pont a molta més velocitat. Així, segons la prova d’estrès que es va fer advertia que es podria esfondrar en un episodi de pluges molt fortes.