Un sospir d’alleujament, perquè la desafortunada idea que algú va tenir de fer un grafit de grans dimensions sobre el dolmen de la Cabana del Moro, a Bescaran, serà “fàcilment reversible”. Ho assegura Carles Gascón, tècnic de Patrimoni del Consell Comarcal, que va examinar la bretolada acompanyat per un arqueòleg del servei territorial de Patrimoni de la Generalitat. La gran pintada, lletres de trenta centímetres de grandària, hipotèticament amb el nom de l’autor i la data de la malifeta, està realitzada amb retolador vermell i, per tant, confien que serà possible netejar-lo. També la resta de traces deixades amb el mateix estri sobre les roques que envolten el monument megalític, de 4.000 anys d’antiguitat. “Sembla que algú es va entretenir a gastar la tinta del retolador”.
En la visita al dolmen els tècnics van estar acompanyats per la presidenta de l’entitat municipal descentralitzada de Bescaran, Judit Mentruit, qui ja va interposar la corresponent denúncia davant els mossos d’esquadra.
Dels resultats de la bretolada se’n derivarà algun resultat positiu, si es vol considerar així: aprofitant les tasques de neteja s’hi intervindrà la totalitat del dolmen, on ja hi havia grafits anteriors. És, recorda Gascón, un dels efectes, indesitjables però fins a un cert punt inevitables, del fet que aquest patrimoni estigui a l’aire lliure.
Lluny de pensar a tancar-lo o amagar-lo, també es millorarà la senyalització, tant a aquest monument com als altres dos dòlmens de Bescaran, el de Coll Jovell i el de la Llosa, intervingut en una interessant acció educativa engegada per l’empresa andorrana ReGiraRocs, que va convidar el públic a participar de la feina de camp dels arqueòlegs en un parell de campanyes estiuenques.
A banda, avança el tècnic del Consell Comarcal, s’iniciarà l’expedient perquè els tres monuments quedin catalogats com a béns culturals d’interès local (BCIL). Tot i que sense data prevista perquè l’expedient s’ha de posar a la cua.
Gascón lamenta, òbviament, aquest tipus d’acció de la qual són objectiu els elements a l’aire lliure i a l’abast de tothom. Recordem en aquest sentit que aquest mateix estiu el Consell Comarcal denunciava els actes de vandalisme sobre la senyalització de Camina Pirineus. En un dels casos, es va produir el robatori del plafó panoràmic del mirador de les Peces, al terme d’Alàs i Cerc: van descargolar el senyal i se’l van endur.
No obstant això, per fortuna i pel que fa al patrimoni històric-artístic de la comarca, només es produeixen fets puntuals, assegura Gascón. Coincideix amb ell la delegada diocesana de Patrimoni, Clara Arbués. Ara bé, tot i que no és freqüent, reflexiona que “el tema del patrimoni i el vandalisme és molt potent, pel que suposa d’agressió als símbols de la identitat... en el nostre cas no hem tingut casos rellevants. Recordo fa uns estius un grafiti a l’antic monestir de Santa Maria de les Franqueses de Balaguer i poca cosa més”.