Se’n recorden de Maurici Bellmunt, oi? El nostre cantautor més singular, l’au més rara que ha donat el nostre panorama musical. Va traspassar el desembre del 2020 i sempre hi ha una bona excusa per reivindicar-lo. Aquesta ocasió són els deu anys del Jambo, que celebra l’efemèride amb un espectacle a càrrec de l’ONCA, que versionarà en format clàssic deu bandes i cantautors locals, des de Quim Salvat, Lluís Cartes i Juli Barrero fins a Four Flags, Green Note i Marta Knight. Albert Gumí n’ha preparat els arranjaments per a orquestra de cambra, tots ells aniran desfilant per l’escenari quan els toqui, i la cirereta de tot plegat serà el tema final, Barquets a mitja mar, de Bellmunt, que cantaran tots junts.
Serà el 17 de juny a la Plaça del Poble, convertida en epicentre musical d’un festival que s’ha fet definitivament gran. Aquesta edició hi desfilaran seixanta bandes locals, seixanta, al llarg de tres dies, del 15 al 17 de juny, i repartits en mitja dotzena d’espais del centre històric de la capital, des d’Anna Maria Janer al cap de Carrer, la plaça Guillemó i les placetes Monjó de Sant Esteve. El cartell internacional l’encapçalen els britànics The Hanging Stars, banda londinenca que practica una cosa molt semblant al country però amb aires del Tàmesi, i les dues pastilletes francòfones: The Buttshakers, blues i rythm de qualitat, i Charlotte Fever, electropop molt a la francesa. Atenció també a dues de les artistes revelació de l’underground català, Maria Jaume i Carlota Flâneur. Per als més petits de la casa, el Jambo Kids i Lali BeGood, i atenció al Jambo Escola, reservat als alumnes de les escoles de música.
La programació la completen noms com Robzow, Oscar Babani, Titu Martí, Al Toque, Waver, Rokyo, Un sábado cualquiera, Madam, Frank Morais, Km o, Lia Sampai, Lady Scarlett, El último Toscano, Antònies Darkness, Makuka i los Afronautas i Old School.