Diari digital d'Andorra Bondia
Carmen del Monte i Lydia Linares, la segona meitat dels anys 50, als estudis de Radio Andorra del Roc de les Anelletes, a Escaldes.
Carmen del Monte i Lydia Linares, la segona meitat dels anys 50, als estudis de Radio Andorra del Roc de les Anelletes, a Escaldes.

El museu de Radio Andorra, ‘sine die’


Escrit per: 
A. L. / Foto: Fèlix Peig (Arxiu Nacional)

El Govern destinarà 335.000 euros a retirar l’amiant que s’ha detectat als emissors d’Encamp.

El pou sense fons en què s’ha convertit Radio Andorra es cruspirà 335.000 euros més. De moment, és clar. Aquesta és la quantitat que, segons la ministra de Cultura, Olga Gelabert, el Govern preveu destinar a la “descontaminació” del centre emissor d’Encamp. És a dir, a retirar les restes d’amiant que al juliol es van detectar en la maquinària que s’estava començant a restaurar i que va obligar a suspendre fulminantment la campanya.

La xifra surt de sumar als 35.000 euros del concurs per a l’anàlisi de la maquinària per concretar exactament on i en quin estat es troba l’amiant –concurs que es licitarà de forma immediata i en qualsevol cas abans de fi d’any, diu la ministra– als 300.000 que Ordenament Territorial reservarà al pressupost del 2019 i que es destinaran pròpiament al procés de “descontaminació”, tot i que ni el cost final ni el termini d’aquesta operació no estan encara determinats.

El que sí que ho està és que mentre s’allargui la neteja se suspendrà la campanya de restauració, tot i que es continuarà treballant “en paral·lel” en la museografia i la museologia de la sala noble de l’edifici, on es conserven les dues emissores de Radio Andorra –la SFR del 1939 i la Brown Boveri del 1962– i que serà la que estarà al museu. “Sine die”, va admetre Gelabert. La ministra també va insistir que l’auditoria practicada a l’estiu a les instal·lacions ha confirmat que la presència d’amiant es limita als emissors i no a l’estructura de l’edifici, que no ha traspassat a l’ambient i que per tant no ha suposat cap perill per als operaris que hi han treballat des que al 2010 van començar les obres de restauració. Sorprenentment, i a diferència de Gelabert, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va afirmar ahir que la retirada de l’amiant no afectarà els terminis previstos per al trasllat d’Exteriors a Radio Andorra.

Finalment, i pel que fa al 80è aniversari de l’inici de les emissions, que es complirà l’agost del 2019 i que Velles Cases vol celebrar convidant els speakers, tècnics i directius supervivents, Gelabert se’n va assabentar ahir mateix, segons va dir, i no va concretar si el ministeri s’hi implicarà activament.

Mig segle de radiodifusió, en llibre

Ha trigat un any llarg a veure la llum, però des d’avui és a les llibreries Les ràdios andorranes: una qüestió de sobirania, la monografia en què, per encàrrec de l’Arxiu d’Etnografia, la historiadora Xus Lluelles repassa el mig segle d’història, entre el 1935 i el 1984, de Radio Andorra i de la seva rival i competidora, Sud Radio. Una peripècia que, en paraules de Lluelles, permet repassar a la vegada la història d’Andorra i les complexes i de vegades tibants relacions amb els copríncep, especialment amb el francès, amb l’anomenada guerra de les ones, entre el 1951 i el 1954, en bona part provocada per la voluntat francesa d’obrir una segona emissora al país: la que després seria Sud Radio. El volum es completa amb un audiovisual que firma el periodista Albert Roig i que inclou entrevistes a alguns dels protagonistes del tram final de Radio Andorra: Òscar Ribas, Francesc Cerqueda, Antoni Morell, Nemesi Marquès i Joan Massa, entre d’altres.

Andorra
Encamp
Radio Andorra
Sud Radio
Xus
Lluelles
Roig
amiant
emissores
Morell
Ribas
Massa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte