Diari digital d'Andorra Bondia
La façana principal de l’edifici Node donarà a l’avinguda Meritxell i s’hi accedirà per unes escales en forma de graderia. La sala immersiva s'estendrà per sota de la plaça.
La façana principal de l’edifici Node donarà a l’avinguda Meritxell i s’hi accedirà per unes escales en forma de graderia. La sala immersiva s'estendrà per sota de la plaça.

El museu del futur, al Node


Escrit per: 
A. Luengo / E. Arasa / Infografia: Orteu Riba Arquitectes

La nova seu d’Andorra Telecom habilitarà al soterrani una “sala immersiva” destinada a exposicions digitals.

Ni el Museu Nacional ni la sala d’exposicions del Govern. L’edifici Node, la nova seu d’Andorra Telecom que el despatx Orteu Riba projecta a la capital, inclourà finalment una “sala immersiva”, un espai directament inspirat en l’Ideal Centre d’Arts Digital, que Minoria Absoluta, la productora de Polònia, per entendre’ns, explota des del 2019 al Poble Nou de Barcelona. Un equipament sense precedents entre nosaltres, consagrat a l’art digital (projeccions, realitat augmentada, realitat virtual, holografia i 3D) que prefigura els museus del futur i que no ve a substituir, com s’ha dit, la sala d’exposicions de Govern que el primer trimestre de l’any que ha d’obrir al Parc Central de la capital.

La “sala immersiva” s’ubicarà a la planta soterrània de l’edifici, un espai que superarà els 1.000 metres quadrats i que s’estendrà per sota de la plaça. La sala pròpiament dita s’enfilarà fins als 400 metres quadrats, hi haurà també un espai per a tallers i un altre per experimentar el 3D. Segons fonts pròximes al projecte, la iniciativa va partir de l’anterior ministra de Turisme i el seu successor, Jordi Torres, que també ho és de Telecomunicacions, recordin, s’hi ha sumat amb entusiasme.

Però, en què consisteix, una “sala immersiva”? La referència més pròxima, i l’“única al sud d’Europa”, com es promociona a la pàgina corporativa, és com s’ha dit l’Ideal, que va arrencar la tardor del 2019 amb una exposició consagrada a Monet, que n’acaba de clausurar una altra amb Klimt com a protagonista i que pròximament n’obrirà una tercera amb Frida Kahlo. Una altra referència és la Casa Batlló, també a Barcelona, que ofereix una visita “immersiva” en dos espais: un de permanent dedicat a Gaudí, i l’altra a un artista contemporani que reinterpreta l’obra de l’arquitecte català.

L’espai principal del nou museu serà una sala aproximadament quadrada completament folrada de pantalles, inclòs el terra, on els visitants es distribueixen de forma aleatòria, a l’Ideal, en una platea informal amb puf en lloc de butaques. Tot plegat està concebut per a un públic essencialment familiar, i com s’intueix serà el regne de les rèpliques digitals. L’obra original no sembla que hi hagi de tenir un especial protagonisme. Respecte al cost –i ens referim només al desplegament tecnològic, no a les parets– es podria enfilar als 400.000 euros, xifra relativament modesta, similar a la que es destina cada curs al Museu Thyssen, amb la diferència que seria una sola vegada, per sota del que costarà l’Espai d’art del Parc Central i a anys llum dels 14 milions que s’havien previst inicialment per al Museu de l’Automòbil d’Encamp.

Pel que fa al contingut, la idea encara embrionària és associar-se d’alguna manera a l’Ideal per portar les exposicions que es programin a Barcelona i produir-ne també de pròpies per exportar-les. Una altra qüestió és com s’imbricaria aquesta sala immersiva en els museus nacionals, vist que Cultura se n’ha mantingut fins ara en un segon pla i tota la iniciativa l’han portat els dos últims ministres de Turisme.

El ‘museu’ de Casa de la Vall, al pròxim mandat

Potser es recordaran del concurs per remodelar la part del darrere de Casa de la Vall. O potser no, perquè des que el gener del 2020 se’n va anunciar el guanyador, l’arquitecte Xavier Aleix, amb un projecte titulat Àgora, no se n’ha tornat a saber res més. Els estudis tècnics haurien d’haver conclòs l’any passat, però de fet no es van ni adjudicar. Fonts de Sindicatura van confirmar ahir que el projecte es va frenar a causa de la Covid, que aquesta legislatura com a molt s’hi emprendran “arranjaments puntuals”, i que en qualsevol cas, l’edifici que Aleix havia projectat com a museu (un embrió del Nacional que DA portava al programa) “és cosa del Govern”. Resumint: aquest mandat tampoc no hi haurà Museu Nacional. Però segur que quan s’acostin les eleccions el fantasma del Nacional ressuscita.

Andorra
Museus
Node
sala immersiva
Ideal
Comentaris: 1

Comentaris

Vinga més pantalles per la saturació que ja pateixen els nostres ulls i cervells! Acabarem transformant-nos en zombies...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic